21.11.18

Jesienna zupa curry z kurczakiem, ryżem i dynią


Patrząc na pogodę za oknem (a konkretniej na śnieg), to powinnam zmienić nazwę zupy z "jesiennej" na "zimową". Choć tak na prawdę nadaje się na te obie pory roku bo dzięki przyprawom przyjemnie rozgrzewa :)


Danie jednogarnkowe - zupa, tudzież potrawka, w zależności od tego, jaką gęstość preferujecie. Dodatkowo syta - za sprawą kurczaka i ryżu oraz aromatyczna. Chyba to dobra pora na publikowanie takich przepisów ;) Tym bardziej, że z końcem listopada będę miała już dla Was przepisy świąteczne :)


Składniki:

  • 100 g brązowego ryżu
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 2 filety z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 litr bulionu
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2-3 łyżeczki curry
  • sól, pieprz, słodka papryka

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Dynię obrać ze skórki, wydrążyć nasiona i pokroić w niedużą kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Filety z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem. W dużym garnku podsmażyć mięso. Następnie dodać pieczarki i smażyć, aż nieco zmiękną. Wówczas przyprawić je 1/3 łyżeczki słodkiej papryki. Dorzucić dynię, chwilę ją przesmażyć a następnie wlać bulion. Gotować chwilę na małym ogniu i gdy dynia zmięknie zdjąć z palnika. Wlać śmietanę kremówkę, dosypać curry i doprawić solą oraz pieprzem. 



2 komentarze:

  1. Świetny pomysł! :)
    Zapraszam na mojego bloga! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i jak dobra wróżka-wyczułaś, że kupiłam .... dynię. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen