Patrząc na pogodę za oknem (a konkretniej na śnieg), to powinnam zmienić nazwę zupy z "jesiennej" na "zimową". Choć tak na prawdę nadaje się na te obie pory roku bo dzięki przyprawom przyjemnie rozgrzewa :)
Danie jednogarnkowe - zupa, tudzież potrawka, w zależności od tego, jaką gęstość preferujecie. Dodatkowo syta - za sprawą kurczaka i ryżu oraz aromatyczna. Chyba to dobra pora na publikowanie takich przepisów ;) Tym bardziej, że z końcem listopada będę miała już dla Was przepisy świąteczne :)
Składniki:
- 100 g brązowego ryżu
- 1/2 dyni hokkaido
- 2 filety z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 litr bulionu
- 200 g śmietany kremówki
- 2-3 łyżeczki curry
- sól, pieprz, słodka papryka
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Dynię
obrać ze skórki, wydrążyć nasiona i pokroić w niedużą kostkę. Pieczarki obrać i
pokroić w plasterki. Filety z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i
pieprzem. W dużym garnku podsmażyć mięso. Następnie dodać pieczarki i smażyć,
aż nieco zmiękną. Wówczas przyprawić je 1/3 łyżeczki słodkiej papryki. Dorzucić
dynię, chwilę ją przesmażyć a następnie wlać bulion. Gotować chwilę na małym
ogniu i gdy dynia zmięknie zdjąć z palnika. Wlać śmietanę kremówkę, dosypać
curry i doprawić solą oraz pieprzem.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :)
i jak dobra wróżka-wyczułaś, że kupiłam .... dynię. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuń