25.11.18

Razowe ciastka owsiane z daktylami i słonecznikiem


Niedzielny poranek.
Słońce przedziera się nieśmiało przez mgłę.
Herbata jeszcze nie wystygła.


To już najprawdopodobniej ostatni przepis przed cyklem przepisów świątecznych. Jeszcze w scenerii jesiennej, gdyż po ciastkach nie ma już śladu. Bardzo lubimy takie owsiane wypieki, zwłaszcza mała M za nimi przepada. A i ja chętniej daję jej takie domowe ciastka niż te ze sklepu bo wiem, co w nich się znajduje. Tym razem wymieszałam mąkę pszenną z pełnoziarnistą, aby było jeszcze zdrowiej. W towarzystwie gorącej kawy czy herbaty będą doskonałą przekąską na drugie śniadanie :)


Składniki na około 50 sztuk:

  • 100 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 80 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 330 g płatków owsianych
  • 150 g daktyli
  • 3 łyżki sezamu
  • 50 g ziaren słonecznika 
 
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać jajka i dokładnie ze sobą połączyć. Następnie wsypać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia, solą oraz sodą. Na końcu wsypać płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Powstanie dosyć gęste ciasto. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Dosypać je do ciasta wraz z sezamem i słonecznikiem i za pomocą łyżki dokładnie je połączyć z pozostałymi składnikami. Dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.




2 komentarze:

  1. Kochana i znowu trafiłaś w moje kubki smakowe i ..... listę zakupów. Wcześniej uzupełniłam slonecznikowe braki, więc już wiem do czego dodam te pestki. Zgadzam się z Tobą: własne, pieczone to najlepsze delicje. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen