Niedzielny poranek.
Słońce przedziera się nieśmiało przez mgłę.
Herbata jeszcze nie wystygła.
To już najprawdopodobniej ostatni przepis przed cyklem przepisów świątecznych. Jeszcze w scenerii jesiennej, gdyż po ciastkach nie ma już śladu. Bardzo lubimy takie owsiane wypieki, zwłaszcza mała M za nimi przepada. A i ja chętniej daję jej takie domowe ciastka niż te ze sklepu bo wiem, co w nich się znajduje. Tym razem wymieszałam mąkę pszenną z pełnoziarnistą, aby było jeszcze zdrowiej. W towarzystwie gorącej kawy czy herbaty będą doskonałą przekąską na drugie śniadanie :)
Składniki na około 50 sztuk:
- 100 g masła
- 120 g cukru pudru
- 2 jajka
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 80 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 330 g płatków owsianych
- 150 g daktyli
- 3 łyżki sezamu
- 50 g ziaren słonecznika
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać
jajka i dokładnie ze sobą połączyć. Następnie wsypać obie mąki wraz z proszkiem
do pieczenia, solą oraz sodą. Na końcu wsypać płatki owsiane i dokładnie
wymieszać. Powstanie dosyć gęste ciasto. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki.
Dosypać je do ciasta wraz z sezamem i słonecznikiem i za pomocą łyżki dokładnie
je połączyć z pozostałymi składnikami. Dłońmi formować kulki wielkości orzecha
włoskiego, lekko je spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Ciastka piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Pyszne ciasteczka, uwielbiam takie:)
OdpowiedzUsuńKochana i znowu trafiłaś w moje kubki smakowe i ..... listę zakupów. Wcześniej uzupełniłam slonecznikowe braki, więc już wiem do czego dodam te pestki. Zgadzam się z Tobą: własne, pieczone to najlepsze delicje. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuń