"Nic tak nie pobudza jak kawa... wylana na klawiaturę komputera":P
Na szczęście mnie nie dotyczy ta sytuacja jednak sama myśl o niej już mnie nieco pobudza :P
Tak... znowu muffinki... Cóż na to poradzę;) Na moje usprawiedliwienie dodam, że przynajmniej piekę za każdym razem inne ;) Tak na prawdę piekłam je już jakiś czas temu i wraz z innymi przepisami czekały na swoją kolej do opublikowania. A ja tymczasem myślę już o przepisach świątecznych... :P
Przepis na te muffinki pochodzi z archiwalnego numeru "Moje Smaki Życia". Oryginalnie zawierał orzechy (również w kruszonce); ja z racji ich braku dodałam żurawinę oraz płatki owsiane. Pychota. Wyszło mi 12 dużych muffinek. Jeśli użyjecie standardowych papilotek, wówczas wyjdzie Wam około 16 sztuk. Polecam w sezonie dyniowym i nie tylko :)
Składniki na 12 dużych sztuk:
Ciasto:
- 3/4 szklanki gęstego puree dyniowego (około 200 g)
- 250 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- 50 g suszonej żurawiny
- 30 g mąki
- 40 g brązowego cukru
- 20 masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 płatków owsianych błyskawicznych
Kruszonka: Podane składniki zagnieść ze sobą na
jednolitą kruszonkę i odstawić.
Ciasto: Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia
oraz sodę. Dodać też przyprawy - cynamon, imbir i gałkę. Wymieszać. W drugiej
misce ubić jajka z cukrem. Dodawać kolejno olej, puree dyniowe a następnie
naprzemiennie mąkę i mleko. Utrzeć aż składniki się połączą. Na sam koniec
dodać żurawinę.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać do
nich porcje ciasta do 3/4 wysokości. Wierzch każdej muffinki posypać kruszonką.
Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Jak pięknie, jesiennie :) Muffinki pyszności :)
OdpowiedzUsuńciekawy zestaw skladników i do tego ..... sznurek. Zapewnie dobrze smakuje piezony z muffinkami ;) Piękne zdjęcia. Takie jesienne, acz słoneczne. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńSznurek idealnie przydał się do późniejszego okiełznania liści :D
UsuńMmmm, super muszą smakować te dyniowe muffinki:)
OdpowiedzUsuń