Szpinakowe smoothie.
Turkusowe paznokcie.
Zielono mi.
To moja kolejna propozycja w konkursie. Bardzo często korzystamy z mrożonych warzyw na patelnię. Zawsze się sprawdzają, gdy nie ma zbyt wiele czasu na obiad. Dodajemy do nich makaron, kaszę lub ryż i kawałki mięsa z obiadu z poprzedniego dnia. Mrożonki sprawdzają się tu idealnie ponieważ nie trzeba nic obierać czy kroić - wystarczy wrzucić na patelnię. Świetnie również smakują podane z naleśnikami. Tym razem postanowiłam nieco zaszaleć i przygotować zielone naleśniki z dodatkiem bazylii w formie koszyczków, których wnętrze wypełniają zapieczone warzywa z mozzarellą. Jak się Wam podoba taka wersja? :)
Składniki na 12 sztuk:
Naleśniki:
- 2 jajka
- 400 ml mleka
- 300 ml wody
- 1,5-2 szklanki mąki
- szczypta soli
- spora garść liści bazylii
- opakowanie warzyw na patelnię z suszonymi pomidorami Hortex
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 1 kulka mozzarelli
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- mały pęczek koperku
- sól, pieprz, cukier
Naleśniki: Do miski wbić jaja, roztrzepać je i wlać mleko oraz wodę. Wsypać szczyptę soli. Mieszając, dosypywać stopniowo mąkę (tyle, aby ciasto nie było zbyt gęste). Następnie całość przelać do blendera, dodać liście bazylii i zmiksować. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki.
Farsz: Warzywa na patelnię przygotować według opisu na opakowaniu. Pod koniec smażenia posypać je załączoną do środka przyprawą. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jajka wymieszać ze śmietaną kremówką i doprawić je solą oraz pieprzem.
Naleśniki ułożyć w formie do muffinek (wcześniej wysmarować ją olejem) tworząc z wyglądu koszyczki. Jeśli naleśniki są zbyt duże możecie zmniejszyć ich średnicę. Wystarczy do naleśnika przyłożyć miseczkę i obkroić ją naokoło nożem. Każdy naleśnik napełnić warzywami i zalać masą jajeczno-śmietanową tak, aby warzywa były zakryte a masa z nich nie wypływała. Mozzarellę porwać palcami na kawałki i dołożyć do każdego naleśnika. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut aż wierzch ładnie się zezłoci a naleśniki będą chrupiące. Podawać ciepłe z sosem.
Sos: Do miseczki wlać jogurt, dodać majonez posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Przepis na naleśniki bazyliowe z warzywami i mozzarellą bierze udział w konkursie:
kolejny smakołyk, ale jakże pracochłonny. Życzę powodzenia w zdobywaniu nagród.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Andula