14.4.19

Baba drożdżowa wg Magdy Gessler


Nieśmiałe słońce.
Rześki powiew.
Krople deszczu.


Waszym drugim życzeniem był przepis na babę drożdżową. Z racji, że sama też się przymierzałam do jej wypieku postanowiłam nie testować nowych przepisów a postawić na sprawdzoną recepturę. Już parę lat temu pojawił się u Tysi (klik) przepis na babkę drożdżową z przepisu Magdy Gessler. I to na nią postawiłam.


Babka jest moim zdaniem - fantastyczna. Zniknęła w jeden dzień więc nie powiem Wam, czy długo zachowuje świeżość, bo się nie doczekała kolejnego dnia degustacji. Jest mięciutka, aromatyczna i po prostu pyszna. Ciasto ładnie rośnie, nie sprawia problemów przy wyrabianiu. Do upieczenia nie tylko na święta! :)


Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 jaja
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki posiekanych bakalii

Lukier:
  • 1 białko
  • cukier puder
W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać 1/3 szklanki mąki oraz 1 łyżeczkę cukru. Całość wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski dodać jajka oraz żółtka i razem z cukrem ubić na puch. Następnie dodać skórkę z cytryny oraz sól. Zmienić końcówki mikser na haki (do ciasta drożdżowego) i wsypać mąkę oraz dodać wyrośnięty zaczyn. Całość miksować przez 5 minut. Na końcu dodać pokrojone w kostkę masło oraz obtoczone w mące bakalie. Mieszać do połączenia składników. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia (około 45 minut). Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto, wyrównać i odstawić jeszcze na 15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.
Białko jajka utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier (cukru pudru tyle, ile zabierze białko). Polać nim gotową babkę i dowolnie ozdobić, np. bakaliami.



2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda ta babka, idealna na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W babce ze słonego są cale migdały i dużo wiecej bakalii niż widać u Pani na zdjęciu,plus tona lukru posypana platkami migdałów i rodzynkami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen