Nieśmiałe słońce.
Rześki powiew.
Krople deszczu.
Waszym drugim życzeniem był przepis na babę drożdżową. Z racji, że sama też się przymierzałam do jej wypieku postanowiłam nie testować nowych przepisów a postawić na sprawdzoną recepturę. Już parę lat temu pojawił się u Tysi (klik) przepis na babkę drożdżową z przepisu Magdy Gessler. I to na nią postawiłam.
Babka jest moim zdaniem - fantastyczna. Zniknęła w jeden dzień więc nie powiem Wam, czy długo zachowuje świeżość, bo się nie doczekała kolejnego dnia degustacji. Jest mięciutka, aromatyczna i po prostu pyszna. Ciasto ładnie rośnie, nie sprawia problemów przy wyrabianiu. Do upieczenia nie tylko na święta! :)
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 3 jaja
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki
- skórka starta z 1 cytryny
- 1/2 szklanki posiekanych bakalii
Lukier:
- 1 białko
- cukier puder
Do miski dodać jajka oraz żółtka i razem z cukrem ubić na puch. Następnie dodać skórkę z cytryny oraz sól. Zmienić końcówki mikser na haki (do ciasta drożdżowego) i wsypać mąkę oraz dodać wyrośnięty zaczyn. Całość miksować przez 5 minut. Na końcu dodać pokrojone w kostkę masło oraz obtoczone w mące bakalie. Mieszać do połączenia składników. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia (około 45 minut). Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto, wyrównać i odstawić jeszcze na 15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.
Białko jajka utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier (cukru pudru tyle, ile zabierze białko). Polać nim gotową babkę i dowolnie ozdobić, np. bakaliami.
Pięknie wygląda ta babka, idealna na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńW babce ze słonego są cale migdały i dużo wiecej bakalii niż widać u Pani na zdjęciu,plus tona lukru posypana platkami migdałów i rodzynkami :)
OdpowiedzUsuń