16.4.19

Puszysty sernik waniliowy


Ostatnio dosyć słodko na blogu a to jeszcze nie koniec. Dzisiaj zostawia Wam przepis na pyszny sernik a już niebawem pojawią się babeczki, takie w sam raz do koszyczka. A na wytrawne propozycje zapraszam po świętach :)


Przepis na ten sernik pojawił się ostatnio w jednym z odcinków z udziałem Mariety Mareckiej (kto ogląda Kuchnię+ wie, o kim mówię). Co mnie skłoniło, żeby go upiec? Otóż autorka zachwalała, że sernik po upieczeniu nie opada i pozostaje równy. To zasługa krótkiego miksowania składników, dzięki czemu masa nie napowietrza się. I jak widzicie na zdjęciu, mój sernik również taki wyszedł, więc śmiało polecam, jeśli nie przepadacie za sernikami, które po upieczeniu zapadają się niczym krater wulkanu ;)


Sernik ten nie jest zbyt skomplikowany ani pracochłonny, bowiem jego siła smaku tkwi w prostocie składników. Dajcie mu porządnie wystygnąć a na drugi dzień będziecie się cieszyć aksamitnym i rozpływającym się w ustach sernikiem. To zasługa pieczenia go w kąpieli wodnej. Dla tych, którzy są zwolennikami tradycyjnych smaków, będzie idealny :) Do spodu możecie użyć dowolnych kruchych ciastek, jednak herbatniki - moim zdaniem - sprawdzą się tutaj najlepiej :)


Tortownica 24 cm

Składniki:

Spód:
  • 200 g herbatników (u mnie pełnoziarniste)
  • 70 g roztopionego masła
Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 budyń waniliowy
  • miąższ z 1 laski wanilii

Spód: Herbatniki miksujemy aż powstanie żwirek. Łączymy je z roztopionym masłem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasteczkową dokładnie ją dociskając (najlepiej dłonią). Spód podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni i studzimy. Obniżamy temperaturę do 160 stopni i przygotowujemy masę serową.

Masa serowa: Do miski przekładamy twaróg, wlewamy śmietanę kremówkę i krótko miksujemy. Następnie dodajemy miąższ z 1 laski wanilii, rozkłócone jaja i cukier. Miksujemy na małych obrotach, niezbyt długo, tylko do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę oraz budyń waniliowy.
Tortownicę z podpieczonym spodem owijamy szczelnie folią aluminiową. Umieszczamy ją na blasze z wysokim rantem. Przelewamy do formy masę serowa i wyrównujemy wierzch. Na dno blachy wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości tortownicy. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 




2 komentarze:

  1. kocham serniki, a tem wygląda faktycznie jak puch. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny sernik! Najwyzsze slowa uznania, cudowny :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen