31.5.19

Focaccia ze szparagami, pomidorkami i rozmarynem


Focaccia jest rodzajem pieczywa, które zazwyczaj podawane jest we Włoszech jako przystawka. Serwowana jest w towarzystwie dobrej jakości oliwy z oliwek, w której się ją macza. Foccacia -  w przeciwieństwie do pizzy - charakteryzuje się przede wszystkim minimalną ilością dodatków - czasami wystarczą same przyprawy i zioła lub kilka oliwek. Może być świetnym urozmaiceniem zamiast chleba do kanapek jak i oryginalną przekąską na drugie śniadanie lub kolację. U podnóża lata zapraszam Was na moją wersję tego chlebka ze szparagami, pomidorkami oraz rozmarynem. Buon appetito

Focaccie z tego przepisu można upiec w całości, lub - tak jak ja - podzielić ciasto i zrobić wersję mini :)


Składniki na 6 sztuk:

  • 250 g mąki
  • 180 ml ciepłej wody
  • 1/2 opakowania drożdży instant (ok.4 g)
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka zielonych szparagów
  • kilka małych pomidorków
  • kilka gałązek rozmarynu

Do miski wsypać mąkę. Dodać drożdże, cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać oliwę oraz ciepłą wodę. Całość wyrabiać dłońmi lub mikserem (końcówki - haki) przez około 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne, nieco luźne i bez problemu powinno odchodzić od miski. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie ciasto ponownie chwilkę zagnieść i podzielić na 6 równych porcji. Każdą z nich uformować w kulkę a następnie rozciągnąć na kształt podłużnego placka. Focaccie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu każdej bułeczki ułożyć szparagi, przekrojone na pół pomidorki (skórką do dołu) i powciskać gałązki rozmarynu. Na koniec całość oprószyć solą oraz pieprzem. Focaccie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut aż lekko się zarumienią.



1 komentarz:

  1. Niezwykle apetyczne, zjadłabym z wielką chęcią takie focaccie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen