Kapelusz.
Maki.
Działka.
Wcale nie potrzeba zbyt wielu składników, aby wyczarować prosty i przede wszystkim smaczny deser. Owoce pod kruszonką brzmią banalnie, ale jeśli poeksperymentujecie z dodatkami do kruszonki (mąka razowa, orzechy, płatki owsiane czy migdały) a całość podanie z kulką lodów waniliowych - wówczas deser nabiera całkiem innego charakteru :)
Składniki na 2 porcje:
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 garście mrożonych malin
- 2 łyżeczki cukru
- 40 g masła
- 40 g cukru
- 20 g płatków owsianych
- 60 g mąki orkiszowej
- garść płatków migdałowych
Rabarbar obrać i pokroić w równej wielkości kawałki. Rozdzielić pomiędzy kokilki. Na wierzchu rozłożyć maliny. Każdą porcję posypać 1 łyżeczką cukru. Składniki kruszonki ze sobą zagnieść i rozłożyć ją na owoce. Na końcu deser posypać płatkami migdałowymi. Crumble piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*