6.6.19

Cynamonowe gofry z karmelizowanym rabarbarem


Uwielbiam letnie, rześkie poranki. Takie jak dzisiaj. Wprawdzie brakuje mi jeszcze mojej ulubionej kawy, jednak wolę nie ryzykować i nie krzątać się po kuchni, aby nie obudzić moich przylepców :)


Naszła mnie ostatnio ochota na gofry. A że i rabarbar prosił się o wykorzystanie, to wymyśliłam sobie taki oto deser. Do ciasta na gofry dosypałam cynamon, rabarbar skarmelizowałam na patelni a całość podałam z lodami waniliowymi i pistacjami. Było pysznie!


Składniki na około 10 sztuk:

Gofry:
  • 150 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 jajko (osobno białko i żółtko)
  • 50 g roztopionego masła
  • 200 ml mleka
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Karmelizowany rabarbar: 
  • 400 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody

Gofry: Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę. Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszać ze sobą.Wlać rozpuszczone masło i mleko i zmiksować na gładkie ciasto. Na końcu, za pomocą szpatułki, delikatnie wmieszać w ciasto ubite białko. Nagrzać gofrownicę i za pomocą pędzelka delikatnie ją natłuścić. Wylewać po porcji ciasta i usmażyć gofry.

Karmelizowany rabarbar: Do garnka wsypać cukier i wymieszać go z wodą. Podgrzewać na małym ogniu (nie mieszać!) aż cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru. Następnie dodać pokrojony rabarbar i wymieszać. Podgrzewać aż rabarbar zmięknie ale całkowicie się nie rozpadnie, od czasu do czasu mieszając.

Gofry podawać od razu, gdy są jeszcze ciepłe, z gałką lodów waniliowych, karmelizowanym rabarbarem oraz posypane pistacjami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen