Uwielbiam letnie, rześkie poranki. Takie jak dzisiaj. Wprawdzie brakuje mi jeszcze mojej ulubionej kawy, jednak wolę nie ryzykować i nie krzątać się po kuchni, aby nie obudzić moich przylepców :)
Naszła mnie ostatnio ochota na gofry. A że i rabarbar prosił się o wykorzystanie, to wymyśliłam sobie taki oto deser. Do ciasta na gofry dosypałam cynamon, rabarbar skarmelizowałam na patelni a całość podałam z lodami waniliowymi i pistacjami. Było pysznie!
Składniki na około 10 sztuk:
Gofry:
- 150 g mąki
- 50 g cukru
- 1 jajko (osobno białko i żółtko)
- 50 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Karmelizowany rabarbar:
- 400 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 2 łyżki wody
Gofry: Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę. Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszać ze sobą.Wlać rozpuszczone masło i mleko i zmiksować na gładkie ciasto. Na końcu, za pomocą szpatułki, delikatnie wmieszać w ciasto ubite białko. Nagrzać gofrownicę i za pomocą pędzelka delikatnie ją natłuścić. Wylewać po porcji ciasta i usmażyć gofry.
Karmelizowany rabarbar: Do garnka wsypać cukier i wymieszać go z wodą. Podgrzewać na małym ogniu (nie mieszać!) aż cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru. Następnie dodać pokrojony rabarbar i wymieszać. Podgrzewać aż rabarbar zmięknie ale całkowicie się nie rozpadnie, od czasu do czasu mieszając.
Gofry podawać od razu, gdy są jeszcze ciepłe, z gałką lodów waniliowych, karmelizowanym rabarbarem oraz posypane pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*