Upał niczym w tropikach. W tak gorące dni należy pamiętać, aby dobrze nawadniać swój organizm. Najlepsza w tym celu jest oczywiście woda. A co jeśli nie przepadamy za smakiem "czystej" wody? Wówczas chętnie sięgamy po wody smakowe. Ale czy to na pewno dobry wybór? Gotowe wody smakowe ze sklepu to nie tylko mocno sztuczny smak ale i spora dawka zbędnego cukru! Po co zatem kupować taki napój, skoro można sobie taką wodę zrobić w domu, z sezonowych owoców? Bez cukru - w końcu owoce są już same w sobie słodkie. Kombinacji jest mnóstwo! Dzisiaj podzielę się z Wami dwoma pomysłami na taką wodę. Jeśli nie lubicie ziół możecie spokojnie pominąć ich dodatek, jednak ja uważam, że ich obecność fajnie podkreśla smak owoców. Takie wody, podane w ładnej karafce czy dzbanku będą nie tylko świetnie smakować, ale też cieszyć oko podane np. na grillu. No i po takie kolorowe wody chętniej sięgną też dzieci :)
Woda z cytryną, truskawkami i bazylią
Składniki:
- 1 cytryna
- 10 truskawek
- mały pęczek bazylii
- 1,5 litra wody
- kostki lodu
Cytrynę pokroić w plastry a truskawki na połówki. Włożyć do dzbanka. Na wierzchu ułożyć liście bazylii. Całość zalać wodą i wymieszać. Odstawić na 30 minut. Przed podaniem dodać kostki lodu.
Woda z ogórkiem, nektarynkami i melisą
Składniki:
- 1 mały ogórek
- 3 nekarynki
- mały pęczek melisy
- 1,5 litra wody
- kostki lodu
Ogórka pokroić w grubsze plastry a nektarynki w ćwiartki. Włożyć do dzbanka, na wierzch ułożyć gałązki melisy, zalać wodą i wymieszać. Odstawić na 30 minut i przed podaniem dodać kostki lodu.
Co za trafny wpis w czasie i temacie. Wspaniale posumowałaś sklepowe wody smakowe. Niestety i w niektórych punktach gastronomicznych lemoniady są tylko z nazwy.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepisy z dodatkiem ziół. Zioła ( oczywiście świeże) uwielbiam pasjami. Tropikalne pozdrowienia, Andula