Upały dały mi się ostatnio we znaki. Wysokie temperatury sprawiały, że nie miałam ochoty kompletnie na nic. Za to teraz, gdy nieco się ochłodziło, wrócił i zapał do pracy. I w końcu można bezpiecznie wejść do kuchni i włączyć piekarnik. I upiec ciasto.
Ciasto - a jakże by inaczej - z sezonowymi owocami. W tym wypadku z czereśniami. Niby zwykłe ciasto "babkowe", jednak dodatek mleka w proszku sprawia, że nie jest w smaku banalne.
W oryginalnym przepisie (klik) ciasto zawierało czekoladę i było z truskawkami ale czereśnie równie dobrze tutaj pasują. Polecam na lipcowy podwieczorek :)
Składniki na dużą keksówkę:
- 150 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 300 g wydrylowanych czereśni + 1 łyżka mąki
Mleko w proszku dokładnie wymieszać z jogurtem i odstawić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, cały czas mieszając, dodawać po jednym jajku. Gdy masa maślana dobrze połączy się z jajkami, dodawać na przemian mleko z jogurtem oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Czereśnie oprószyć mąką i dodać je do ciasta. Wymieszać za pomocą łopatki. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Cudowne ciasto kochana. Wpraszam się na kawkę :-)
OdpowiedzUsuńO tak, można wreszcie włączyć piekarnik i coś fajnego upiec, takie ciasto musi być pyszne :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńno to piknik pod gruszą czy raczej czereśnią. Dziękję za wyśmienity poczęstunek. Twoje ciasto wspaniale komponuje się z wodą smakową, którą wcześniej przygotowałaś. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuń