No i pojawia się jeszcze drugi przepis tego wieczora. W sumie jutro sobota i pewnie wielu z Was będzie piec ciasto (ja też mam takie plany), więc przepis na ciasto ze śliwkami wydaje mi się trafiony :)
Zwykłe ciasto ucierane, ale niewielki dodatek miodu dobrze podbija słodki niczym miód smak renklod. Chyba to mój ulubiony rodzaj śliwek. Świetnie nadają się na przetwory i proste ciasta. Żałuję tylko, że w rodzinnym sadzie bardzo szybko mija na nie sezon.
Blaszka o wymiarach 25x30cm
Składniki:
- 125 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 500 g śliwek renklod (waga po wypestkowaniu)
Śliwki przekroić na połówki i usunąć z nich pestki. W misce utrzeć masło. Następnie partiami wsypywać cukier i ucierać, aż się rozpuści. Wówczas dodać miód. W następnej kolejności dodawać po jednym jajku. Ciągle mieszając wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlać mleko. Całość wymieszać na gęste i gładkie ciasto, które przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzch poukładać ściśle śliwki, skórką do dołu. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanego wieczoru kochani :)
wspaniały przepis. Miód w gębie to niebo w gębie. Dziękuję za pomysł na kolejny weekend . Pozdrawam, Andula
OdpowiedzUsuń