Takie roladki to idealna przekąska na każdą imprezę. Sprawdzą się również w plenerze albo jako drugie śniadanie. Zazwyczaj tortilli się do niech nie podpieka, jednak ja swoje nieco przyrumieniłam - takie są dla mnie smaczniejsze. To jakich tortilli użyjecie - czy zwykłych, pełnoziarnistych czy smakowych - również zależy od Waszych preferencji smakowych. Tym razem nie podałam konkretnej ilości składników - wszystko zależy od tego, ile zechcecie takich roladek przygotować.
Składniki:
- placki tortilla
- serek śmietankowy (na 5 placków użyłam 200 g serka)
- sałata lodowa
- szynka
- papryka czerwona
- bazylia
- małe pomidorki
- folia aluminiowa i wykałaczki
Tortille podpiec na patelni z każdej strony aż nabiorą złotego koloru. Każdą tortillę posmarować serkiem, na to położyć sałatę i gdzieniegdzie rozsmarować jeszcze trochę serka. Następnie ułożyć plastry szynki oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. Całość ściśle zawinąć w rulon. Roladki owinąć szczelnie folią aluminiową i wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć, rozwinąć z foli i pokroić na równej wielkości kawałki. W każdą roladkę wbić wykałaczkę i przyozdobić listkami bazylii i połówkami pomidorków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*