Nie lubię pić zimnej kawy, nawet w upały. No chyba, że jest to kawa mrożona:)
Te bagietki to chyba jeden z najszybszych przepisów na przekąskę, imprezę czy grilla. Do tej pory przygotowałam je na maśle i smarowałam każdą kromkę osobno, ale ten sposób pozwala zaoszczędzić sporo czasu :) Składniki podałam raczej orientacyjnie - jeśli lubicie czosnek, możecie dorzucić go nieco więcej.
Składniki:
- 3 bagietki
- pęczek koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- ok. 1/3 szklanki oliwy
Koperek drobno posiekać i wsypać do miski. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać oliwę i dodać sporą szczyptę soli. Całość wymieszać. Bagietki naciąć pod kątem prawie pod sam spód (ale ich nie przecinać). Nałożyć masę koperkową i wetrzeć ją w powstałe zgłębienia i na całej powierzchni bagietki. Pieczywo owinąć w folię aluminiową (każdą bagietkę z osobna).
Grill: Położyć bagietki na grillu i na małym żarze zgrillować, obracając co jakiś czas aby się nie przypaliły ze spodu.
Piekarnik: Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Bagietki piec przez około 15 minut.
świetny pomysł i oszczędność czaso-pracy. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuń