Dawno nie miałam takiej chwili, żeby zasiąść przed komputerem z kawą i coś napisać. Pomimo, że mała M poszła do przedszkola, obowiązków ciągle przybywa. Gdzieś pomiędzy tym przyplątało się jakieś przeziębienie i wolne wieczory wolałam spędzić z herbatą w ręku i pod kocem niż z burzą mózgów przed laptopem.
Efektem tego jest kilka zaległych przepisów. I mam nadzieję, że szybko uda mi się zadrobić zaległości. dlatego, póki trwa sezon na figi, łapcie świetny przepis na focaccię z nią w roli głównej. Dodatkowe składniki jak ser pleśniowy i rozmaryn, doskonale pookreślają smak figi.
Składniki na dużą blachę:
- 400 g mąki
- 300 ml ciepłej wody
- 3/4 opakowania drożdży instatnt
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwy
- 3 figi
- 70 g sera plesniowego
- 1/2 czerwonej cebuli
- gałązki rozmarynu
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier. Wlać oliwę oraz ciepłą wodę. Mieszać wszystko mikserem (końcówka haki) aż ciasto będzie jednolite i zacznie odchodzić od miski. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości ciasta (około 1 godzinę).
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Figi pokroić w plastry a ser pleśniowy w kostkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto i równomiernie je rozłożyć (najlepiej palcami, wcześniej zanurzonymi w mące). Na wierzchu rozłożyć figi, cebulę i ser, delikatnie wciskając je w ciasto. Na koniec powtykać gałązki rozmarynu i całość delikatnie oprószyć solą. Focaccię wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut aż się lekko zezłoci.
Wow :-) Wygląda super :-)
OdpowiedzUsuńcudowny zestaw owocowo-ziołowo-serowy. Dobry pomysł na zimne dni. Dziękuję za podpowiedź. pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńKochana ale ona pysznie wygląda :_)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie wypróbuję. Lubię figi, teraz jadam ich sporo, to też i w takiej wersji mnie interesują. Super ciekawy przepis. :) Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuń