Wrzesień. Wrzosy.
Figi. Fioletowe.
Wiewiórka. Ruda.
Było pysznie. Tyle w skrócie mogę napisać o tym obiedzie. Kaczka w połączeniu z jabłkami i słodkimi figami wypadła znakomicie. Do tego kluski śląskie, surówka i nic więcej nie potrzeba. Zastanawiacie się pewnie, skoro składniki podane są na 2 porcje, dlaczego widnieją 3 udka zamiast dwóch? No jak zapewne wiecie, kaczka nie należy do zbyt dużych ptaków, stąd takie jedno małe udko może okazać się niewystarczające - zwłaszcza, gdy szykujecie obiad dla lubego ;)
- 3 kacze udka
- 2 jabłka
- 3 figi
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, słodka papryka
- majeranek, tymianek, rozmaryn
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka masła
Kacze udka natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem i wstawić do lodówki na kilka godzin. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasiennie i pokroić w ósemki. Figi pokroić w ćwiartki. Owoce skropić oliwą, posypać majerankiem i wymieszać. Kaczkę wyjąć z lodówki i obsmażyć na złoto z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Nie trzeba dodawać tłuszczu - kaczka sama w sobie jest tłusta i usmaży się w swoim własnym tłuszczu. Udka ułożyć na blasze. Każdy kawałek posmarować najpierw miodem, a następnie rozłożyć na nich wiórki masła. Blachę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po pół godziny zdjąć folię i dorzucić owoce i kilka gałązek rozmarynu. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 30 minut.
Pyszny obiadek kochana. Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuń... trzy udka a dzieci dalej głodne. Danie wygląda apetycznie, nawet trójnożna kaczka rewelacyjnie smakuje w takim wśmienitym sąsiedztwie. Lubię ptactwo :) Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńDzieci to kluchożercy i jak tylko zobacza kluski na talerzu to nic innego mogłoby nie istniec :D a jak widać na zdjęciu, klusek do kaczuchy nie zabrakło :D
OdpowiedzUsuńWykwitnie danie
OdpowiedzUsuńPyszny obiad,rewelacja :-)
OdpowiedzUsuńobiad idealny
OdpowiedzUsuń