9.9.19

Papryki faszerowane mięsem i ryżem


Burza. Deszcz. Kolory za oknem raczej nie przypominają tych z pasa tęczy. Ale na talerzu to co innego! Istna feeria energetyzujących kolorów :) Na dobrego kopa na początek tygodnia. Dzień dobry poniedziałku! :)


Jak już nie raz pisałam, mój M uwielbia faszerowane papryki i w sezonie jesiennym czasami już nie mogę patrzeć na to warzywo:P Póki co, jest jeszcze w moich łaskach i tym razem nafaszerowałam ją bardzo klasycznie - ryż, mielone mięso i mozzarella. Całość podana z sosem pomidorowym. Coś w rodzaju gołąbków w papryce :D


Składniki na 2 porcje:

  • 3 czerwone papryki
  • 400 g mielonego mięsa
  • 100 g ryżu
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie 

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na patelni aż się zrumieni. Wówczas dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dołożyć mięso. Całość smażyć aż mięso będzie gotowe. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Wystudzić a następnie wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać zioła prowansalskie i ewentualnie doprawić do smaku w razie konieczności. Papryki umyć, osuszyć i z każdej ściąć górę, tworząc "czapeczkę". Wydrążyć gniazda nasiennie a następnie każdą paprykę napełnić farszem. Na wierzch każdej papryki rozłożyć porwaną na kawałki mozzarellę. Papryki ułożyć na blaszce i przykryć ściętym wierzchem. Na dno blaszki wlać około 1/2 - 3/4 szklanki wody. Papryki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-55 minut aż warzywa zmiękną. 



2 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen