Zapachniało jesienią. Nie tylko za sprawą ciast i dań ze śliwkami, jabłkami czy też cynamonem. W powietrzu unosi się już swoisty, dymny aromat, który od zawsze kojarzy mi się z tą porą roku.
Kurczak w nieco innym wydaniu, bo z owocami. Sezonowe śliwki okazały się być bardzo dobrym dodatkiem do tego mięsa. Jeśli znudził Wam się kurczak w tradycyjnym wydaniu, to może skusicie się na jego jesienną wersję :)
Składniki na 4 porcje:
- 4 udka z kurczaka
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżeczki musztardy ziarnistej
- 2 łyżeczki miodu
- 400 g śliwek
- sól, pieprz, tymianek, słodka papryka - do mięsa
- oliwa, sól, tymianek - do śliwek i cebuli
Udka kurczaka przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem; odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Śliwki przekroić na połówki i usunąć z nich pestki. Cebulę i śliwki ułożyć na blasze. Polać je oliwą, posypać tymiankiem, niewielką ilością soli i wymieszać. Mięso wyjąć z lodówki. Musztardę i miód wymieszać ze sobą. Kurczaka ułożyć na blasze i posmarować go musztardą z miodem. Danie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę.
ale wspaniałe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek☺
OdpowiedzUsuń