8.9.19

Kurczak ze śliwkami


Zapachniało jesienią. Nie tylko za sprawą ciast i dań ze śliwkami, jabłkami czy też cynamonem. W powietrzu unosi się już swoisty, dymny aromat, który od zawsze kojarzy mi się z tą porą roku.


Kurczak w nieco innym wydaniu, bo z owocami. Sezonowe śliwki okazały się być bardzo dobrym dodatkiem do tego mięsa. Jeśli znudził Wam się kurczak w tradycyjnym wydaniu, to może skusicie się na jego jesienną wersję :)


Składniki na 4 porcje:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżeczki musztardy ziarnistej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 400 g śliwek
  • sól, pieprz, tymianek, słodka papryka - do mięsa
  • oliwa, sól, tymianek - do śliwek i cebuli 

Udka kurczaka przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem; odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Śliwki przekroić na połówki i usunąć z nich pestki. Cebulę i śliwki ułożyć na blasze. Polać je oliwą, posypać tymiankiem, niewielką ilością soli i wymieszać. Mięso wyjąć z lodówki. Musztardę i miód wymieszać ze sobą. Kurczaka ułożyć na blasze i posmarować go musztardą z miodem. Danie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę.



2 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen