26.9.19

Tarta owsiana z jabłkami i aronią


Jesień zapukała do drzwi. Na jej powitanie razem z M udaliśmy się na grzybobranie. Powiem, że bardzo udane i na pewno na blogu niebawem pojawi się przepis z tymi leśnymi skarbami.


Tarta już czekała chwilę na publikację, ale wiedziałam, że nie mogło jej zabraknąć na blogu, bo wyszła przepyszna. Idealne ciasto, które dzięki mące owsianej ma lekko orzechowy posmak, a do tego jabłka z cynamonem i kwaskowatą aronią dla przełamania słodyczy. Skuście się. Jak nie macie aronii może spróbujecie z borówkami lub jeszcze lepiej - z jeżynami. Zdecydowanie warta ponownego upieczenia. Zaznaczam jednak, aby przy tym cieście darować sobie wszelkie wymyślne dekoracje na wierzchu, bowiem ciasto z dodatkiem mąki owsianej jest bardzo delikatne i lubi się rwać. Polecam najprostszą kratkę :)


Forma do tarty 26 cm

Składniki:

Ciasto:
  • 150 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Nadzienie:
  • 2 duże jabłka
  • 100 g aronii (może być mrożona)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru


Ciasto: Składniki zagnieść ze sobą w miarę szybko na gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Nadzienie: Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć je do miski i dodać aronię. Wsypać cukier, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić je na 2 części - jedną nieco większą i drugą nieco mniejszą. Większą częścią ciasta wyłożyć formę do tarty aż po jej brzegi. Nakłuć je widelcem i wyłożyć nadzienie. Pozostałą część ciasta rozwałkować i nożem wykroić paski, które ułożyć na tarcie tworząc kratkę. Wierzch tarty posmarować pozostałym po cieście białkiem. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę. Wystudzić a przed podaniem posypać cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. smaczna bomba witaminowa i w dodatku z cynamonem. Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen