25.10.19

Ajapsandali - gruziński ratatuj


Ajapsandali - to oryginalna nazwa tej gruzińskiej potrawy, zwana również jako gruziński ratatuj. Jest to aromatyczna mieszanka najpierw podsmażanych, a potem duszonych warzyw późnego lata, które powinny rozpływać się w ustach jednocześnie będąc nierozciapane. W tym celu każde warzywo można podsmażyć osobno i dorzucać do rondla do wspólnego duszenia. Nie jest to jednak warunek konieczny, Jak większość gruzińskich potraw i ta charakteryzuje się doborem intensywnych w smaku przypraw. Do przyprawienia ajapsandali używa się soli swańskiej - czyli specjalnej mieszanki przypraw składającej się m.in.  z kuminu, kminku, kozieradki i cząbru. Można ją nabyć w specjalnych sklepach z przyprawami albo po prostu dodać każdy składnik pojedynczo, według własnego uznania. Ja tak uczyniłam i swoje ratatuj wzbogaciłam tymi przyprawami, które ja lubię.



Ajapsandali zdecydowanie zyskuje na smaku, gdy nieco postoi. My część zjedliśmy tego samego dnia a resztę zamroziliśmy. Wówczas dodaliśmy do potrawy podsmażony filet z kurczaka, który fantastycznie komponował się z tym daniem. Dlatego i Wam polecam wersję z mięsem - dobrze podkreśla smak warzyw. Przepis znalazłam w magazynie Moje Gotowanie 8/2019.


Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 kg pomidorów
  • 2 małe cebule 
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, kumin, nasiona kolendry, oregano, cukier, chili
  • świeża natka pietruszki 

Bakłażana pokroić na plastry a plastry na połówki. Posypać je solą i odstawić na 30 minut. Następnie odcisnąć je z soku i podsmażyć do miękkości na patelni z oliwą. Odstawić na bok.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Paprykę pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne a sam miąższ pokroić w grubą kotkę. W garnku na oleju przesmażyć cebulę z czosnkiem aż będzie intensywnie pachnieć. Następnie dodać paprykę i smażyć, aż będzie miękka. Dołożyć pomidory i całość dusić około 5-10 minut. Dodać wystudzone bakłażany i wymieszać. Całość jeszcze chwilkę poddusić. Zdjąć z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić do smaku solą, pieprzem, kuminem, chili, oregano, nasionami kolendry i ewentualnie szczyptą cukru. Gotowe danie nałożyć do słoików i zapasteryzować (około 30 minut), lub wystudzić, nałożyć do pojemników i zamrozić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen