6.10.19

Figi zapiekane z boczkiem i serem pleśniowym



Szybka i elegancka przystawka na jesienną kolację. Każdy sobie z nią poradzi i nie potrzeba zbyt wielu składników - tylko trzy. Warto się skusić, dopóki dostępne są figi :)


 

Składniki:

  • 4 figi
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 70 g sera pleśniowego

Figi nacinamy na krzyż uważając przy tym, aby nie przeciąć ich do końca. Delikatnie rozchylamy i do środka wkładamy pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Każdą figę owijamy plastrem boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Figi zapiekamy przez około 20-25 minut (aż ser się rozpuści a boczek ładnie zarumieni) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



3 komentarze:

  1. O jejku, jejku, co to za smakowitość????? Ciekawe połaczenie słodkości i tłustości boczkowej w towarzystwie sera i to .... pleśniowego. Kobieto !!!!! ale masz smaczne pomysły! Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. P.S. Bardzo ... seksownie wygląda ta przystawka. Ciekawam czy ma moc sprawczą. Trzeba sprawdzić ). Andula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Andulo :) Mówiąc skromnie, nie przygotowałam niczego odkrywczego - postawiłam raczej na klasyczne połączenia :) Co do mocy sprawczej - liczę, że podzielisz się opinią, czy takową moc ta przekąska posiada :D Polecam z lampką wina;) Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen