Piękne, pomarańczowe poranki.
Otulone chłodem.
Z kubkiem gorącej kawy.
Czasami z cynamonem.
Pozostając w moich ulubionych, jesiennych klimatach, serwuję dzisiaj szybką i prosta potrawę - kurczaka w sosie z papryką i grzybami. Wprawdzie porcja była przewidziana dla 2 osób, jednak wyszło jej na tyle sporo, że najedzą się nawet i 4.
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 500 g grzybów leśnych (u mnie podgrzybki i borowiki)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
- tymianek, rozmaryn
- natka pietruszki
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić z obu stron solą, pieprzem, tymiankiem oraz rozmarynem. Mięso usmażyć i odstawić na bok.
W garnku rozgrzać tłuszcz. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić a następnie dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilkę smażyć. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski i dorzucić do cebuli. Poddusić aż nieco zmięknie. Wówczas dodać pokrojone na kawałki grzyby, koncentrat pomidorowy i szczyptę soli. Całość wymieszać i smażyć na średnim ogniu aż grzyby nieco zmiękną. Następnie wlać śmietanę i wymieszać. Gotować na małym ogniu aż całość zgęstnieje a grzyby będą miękkie. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać wcześniej usmażonego kurczaka. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
*jako element dekoracyjny możecie wykorzystać podsmażone osobno plasterki borowika
Niezbyt lubimy grzyby, jedynie kurki, ale Twoje danie wygląda tak fenomenalnie, że nawet byśmy się skusili!
OdpowiedzUsuń