14.11.19

Drożdżówki z cynamonem


Nie ma to jak napracować się nad bardzo długim postem, już prawie go publikować i przez przypadek... skasować go :/ 


Przepis zaczerpnęłam z tej strony (klik), jednak zrobiłam z połowy porcji. To ciasto drożdżowe nie należy do tych bardzo puszystych - jest raczej zbite ale za to bardzo plastyczne i aromatyczne :) Zamiast wianuszków możecie uformować dowolne kształty bułeczek. Najprościej będzie zawinąć ciasto z nadzieniem w rulon, a następnie pokroić je w plastry - i najszybsze ślimaczki gotowe :) Do posypania najlepiej nadaje się gruby cukier, jeśli jednak takiego nie macie to możecie użyć zwykłego, tak jak ja.


Składniki na 10 sztuk:

Ciasto:
  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • 75 g cukru
  • duża szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Nadzienie:
  • 35 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • cukier do posypania (opcjonalnie)


Ciasto: Przygotować zaczyn: 3 łyżki mleka podgrzać, dodać 1 łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać masło i na małym ogniu podgrzewać, aż masło się rozpuści. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i kardamon. Wlać mleko z masłem i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą miksera (końcówka haki). Ciasto wychodzi bardzo gęste, dlatego pod koniec i tak trzeba ciasto wyrobić ręcznie. Powinno być jednolite i łatwo odchodzić od ręki. Włożyć je z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godziny).

Nadzienie: Masło rozpuścić. Cukier wymieszać z cynamonem.

Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić i rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować je obficie masłem i posypać cukrem z cynamonem. Następnie zwinąć ciasto na pół i pokroić w równe paski. Każdy pasek naciąć do 3/4 wysokości i zwinąć go wokół własnej osi. Końce złączyć ze sobą. Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 20 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek do pieca posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec przez około 12-15 minut aż ładnie się zarumienią.



2 komentarze:

  1. i ja kocham cynamonki.Częstuję się tą drożdzówką z apetyczną ..... rączką. POzdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © My simple kitchen