Nie ma to jak napracować się nad bardzo długim postem, już prawie go publikować i przez przypadek... skasować go :/
Przepis zaczerpnęłam z tej strony (klik), jednak zrobiłam z połowy porcji. To ciasto drożdżowe nie należy do tych bardzo puszystych - jest raczej zbite ale za to bardzo plastyczne i aromatyczne :) Zamiast wianuszków możecie uformować dowolne kształty bułeczek. Najprościej będzie zawinąć ciasto z nadzieniem w rulon, a następnie pokroić je w plastry - i najszybsze ślimaczki gotowe :) Do posypania najlepiej nadaje się gruby cukier, jeśli jednak takiego nie macie to możecie użyć zwykłego, tak jak ja.
Składniki na 10 sztuk:
Ciasto:
- 75 g masła
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 500 g mąki
- 75 g cukru
- duża szczypta soli
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Nadzienie:
- 35 g masła
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier do posypania (opcjonalnie)
Ciasto: Przygotować zaczyn: 3 łyżki mleka podgrzać, dodać 1 łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać masło i na małym ogniu podgrzewać, aż masło się rozpuści. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i kardamon. Wlać mleko z masłem i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą miksera (końcówka haki). Ciasto wychodzi bardzo gęste, dlatego pod koniec i tak trzeba ciasto wyrobić ręcznie. Powinno być jednolite i łatwo odchodzić od ręki. Włożyć je z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godziny).
Nadzienie: Masło rozpuścić. Cukier wymieszać z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić i rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować je obficie masłem i posypać cukrem z cynamonem. Następnie zwinąć ciasto na pół i pokroić w równe paski. Każdy pasek naciąć do 3/4 wysokości i zwinąć go wokół własnej osi. Końce złączyć ze sobą. Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 20 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek do pieca posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec przez około 12-15 minut aż ładnie się zarumienią.
Uwielbiam takie cynamonowe wypieki !
OdpowiedzUsuńi ja kocham cynamonki.Częstuję się tą drożdzówką z apetyczną ..... rączką. POzdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuń