26.11.19

Kotlety ruskie


Ogień i... ogień.
Dwa żywioły.
jeden drugiemu nie odpuści.
Brat i... siostra :)


Od dawna chodziły za mną tego typu kotlety. Uwielbiam pierogi ruskie ale z racji tego, że ich lepienie jest bardzo pracochłonne, rzadko je przyrządzam. A te kotlety są fajną alternatywą dla nich. Przygotowałam je według przepisu z magazynu Moje Gotowanie 12/2019.

 

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g chudego twarogu
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na złoto na maśle. Do odcedzonych ziemniaków dodać twaróg i cebulkę. Całość przepuścić przez maszynkę lub bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać. Z masy formować kotleciki wielkości mandarynki i dokładnie obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i układać kotleciki lekko je spłaszczając. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na jasnobrązowy kolor. Podawać z dowolnymi sosami, np. pieczarkowym czy czosnkowym.



6 komentarzy:

  1. Swietny pomysł, a ja farsz z pierogów zawijam w .....naleśniki. Fantazja podniebienia nie zna granic. POzdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Andulo - takie naleśniki to poezja! W takim wydaniu są również na blogu :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. szukam zatem, sprawdzę nasze przepisy łączny / dzieli. Pozdrawiam, Andula

      Usuń
    3. znalazłam, znalazłam przepis na Twoim blogu. Ależ dawno to było.... wtedy nie istniałam jako Twój obserwator.

      Usuń
    4. Dokładnie 5 lat temu :D Aż się sama zdziwiłam, że to już tak dawno... :)

      Usuń
  2. O matko jak ja ich dawno nie jadłam.
    Zapraszam do mnie
    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen