22.11.19

Spaghetti bolognese


Listopad szybko mija. Kolejny dzień. Kolejna kawa. Kolejna kartka z kalendarza. Idą w zapomnienie. 



Makaron w klasycznym wydaniu. Chyba najbardziej popularny wśród naszych rodaków :) Nic dziwnego - sos robi się szybko, jest smaczny i sycący. Choć zwykle wybieram nieco lżejsze sosy do makaronu, to od czasu do czasu lubię taki konkretny i aromatyczny  :)  


Składniki na 4 porcje:

  • 35 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano
  • około 400 g makaronu spaghetti

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać marchewkę i czosnek i całość chwilę smażyć, aż cebula nabierze złotego koloru. Wówczas dodać mięso, doprawić je solą oraz pieprzem i na średnim ogniu je przesmażyć. Wlać pomidory z puszki i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i gotować sos na małym ogniu około 10 minut, aż wszystkie składniki się przegryzą, mięso i marchewka będą miękkie i powstanie gęsty sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i suszonymi lub świeżymi ziołami.



1 komentarz:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen