Listopad szybko mija. Kolejny dzień. Kolejna kawa. Kolejna kartka z kalendarza. Idą w zapomnienie.
Makaron w klasycznym wydaniu. Chyba najbardziej popularny wśród naszych rodaków :) Nic dziwnego - sos robi się szybko, jest smaczny i sycący. Choć zwykle wybieram nieco lżejsze sosy do makaronu, to od czasu do czasu lubię taki konkretny i aromatyczny :)
Składniki na 4 porcje:
- 35 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano
- około 400 g makaronu spaghetti
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać marchewkę i czosnek i całość chwilę smażyć, aż cebula nabierze złotego koloru. Wówczas dodać mięso, doprawić je solą oraz pieprzem i na średnim ogniu je przesmażyć. Wlać pomidory z puszki i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i gotować sos na małym ogniu około 10 minut, aż wszystkie składniki się przegryzą, mięso i marchewka będą miękkie i powstanie gęsty sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i suszonymi lub świeżymi ziołami.
Uwielbiam :) Właśnie dziś u mnie na obiad :D
OdpowiedzUsuń