19.12.19

Schab ze śliwką


Dziś zostawiam Wam mój ulubiony przepis na schab. Nadziewany śliweczką moczoną w alkoholu. Raz na jakiś czas kupuje duży kawał schabu, nadziewam go i piekę, a później część zamrażam. W kryzysowej sytuacji wyciągam z zamrażalki i obiad mam z głowy. Trochę żałuję, że nie udało mi się zrobić zdjęć sosu ani dokładnie spisać jego przygotowania, bo na prawdę świetnie pasuje do tego schabu i nie wymaga zbyt wiele zachodu. Na blachę, na której piecze się schab wrzucam warzywa korzeniowe, śliwki, które zostały z nadziewania i podlewam nieco wodą. Po upieczeniu mięsa zlewam zawartość, dolewam nieco wody i lekko podgotowuję. Następnie przecedzam sos, miksuję go z częścią warzyw i zaciągam nieco mąką. Nie potrzeba nawet go specjalnie przyprawiać bo sam w sobie jest aromatyczny. Co do przyprawiania mięsa, świetnie nadaje się do tego sól ziołowa, którą pokazywałam Wam jakiś czas temu (klik) - zwłaszcza ta z dodatkiem suszonych grzybów i rozmarynu :)
 
 
 
Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 250 g suszonych śliwek
  • 1 szklanka nalewki wiśniowej
  • sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
  • olej 

Śliwki namoczyć w alkoholu na kilka godzin. Schab naciąć w środku nożem, tworząc kieszonkę. Do schabu wkładać śliwki, wciskając je mocno do środka (najlepiej pomóc sobie łyżką drewnianą). Przyprawy wysypać na deskę i je wymieszać. Następnie schab natrzeć niewielką ilością oleju i obtoczyć w przyprawach, delikatnie masując mięso. Schab ułożyć na blasze. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1 godzinę i 15 minut. Przestudzić. Podawać na ciepło, jako danie obiadowe lub na zimno, jako wędlinę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen