14.10.12

Babka jabłkowo - orzechowa

Czasami w głowie panuje pustka. Niczym wielka czarna dziura, która pochłania wszystkie nasze myśli. Gdzie się udać, jaką drogę wybrać i kogo chcieć mieć przy sobie w tej życiowej podróży? Życie otwiera przede mną kolejne drzwi, i kolejne, i kolejne... A za nimi nowe sytuacje, którym trzeba sprostać. I ludzie, których uśmiechy są tylko przykrywką by uśpić naszą czujność. Jak w dżungli. Lub na wojnie. A może po prostu takie życie? Nieraz nic już nie wiem... nie nadążam...

Dobrze, że istnieją rzeczy, które potrafią poprawić humor...
Do nich zdecydowanie należy ciasto.
Nie musi być wyszukane.
Ważne, że zrobione z pasją, miłością i zaangażowaniem.
Podane z muzyczną nutą doprawioną odrobiną nostalgii...

Przepis na ciasto pochodzi z gazety. Niestety nie potrafię podać jakiej, gdyż jestem w posiadaniu jedynie wycinka z poniższym przepisem.


Składniki na dużą keksówkę:
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru
  • 4 jajka
  • 30 dag mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki mleka
  • 1/3 aromatu waniliowego
  • 10 dag siekanych orzechów włoskich
  • 3 duże jabłka
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Dodać aromat i skórkę z cytryny. Do ciasta wsypać 3/4 pokrojonych jabłek i 3/4 orzechów.  Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch rozłożyć resztę jabłek i posypać pozostałymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 - 45 minut.




10 komentarzy:

  1. Jabłka, orzechy, to dopiero pyszna jesienna babka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna babeczka, lubię takie.

    OdpowiedzUsuń
  3. i znowu sprawiłaś, że mi ślinka cieknie! uwielbiam takie ciasta, jabłkowo-orzechowe :) aż się chyba wproszę do Ciebie na kawałek!

    aale, ale, co to się dziej? :( głowa do góry! wszystko będzie dobrze, bo ja wierzę, że wszystko ma sens! :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszne ciacho, choć jestem zasłodzona :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Iście jesienne ciasto. Piękne, na pewno pyszne! Chętnie zrobię u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Owoce dają wilgotność temu pysznemu wypiekowi...
    sama bym skusiła się na takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię takie ciasta, szczególnie o tej porze roku:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis bardzo przypomina klasyczną amerykańską wiewórkę:-). Połączenie jabłek i orzechów w ciachu jest super smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciasta są przepyszne i zdecydowanie takie lubię ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam. Wyszło bardzo smaczne.

    Z podanych składników wyszło mi bardzo gęste ciasto, które musiałam dodatkowo rozcieńczyć mlekiem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen