22.10.12

Ciastka owsiane z masłem dyniowym


Za dworze mgła. Siedząc w pracy przed komputerem zaglądam  ukradkiem do okna czy aby kilka promieni słonecznych nie zdoła się przedrzeć przez ten delikatny welon, którym zostało wszystko spowite. Na próżno. Wracając do domu zbieram liście - czerwone, żółte, brązowe, pomarańczowe... i już w mych dłoniach panoszy się kolorowy bukiet. Wtulam się mocniej w moją ukochaną chustę w czerwone róże. I idę naprzód, zanurzając się w mglistej poświacie. Niczym w bajce. Otoczona tajemniczą atmosferą. Gdzieniegdzie ciszę przerywa szelest spadających liści a w powietrzu daje się wyczuć charakterystyczną woń dymu, unoszącą się z kominów. Oddaję się marzeniom o kubku gorącego kakao po powrocie do domu. Ale teraz... jeszcze chwilka... Jeszcze odrobinę w tym magicznym świecie chcę trwać...


Przyrządzając jakiś czas temu masło dyniowe (klik) obiecałam, że niebawem je wykorzystam. I w ten oto sposób powstały te ciasteczka. Mięciutkie, z aromatem przypraw i dyni.
Na pewno je powtórzę.
Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma ochotę i czas by takie masło sobie przyrządzić, dlatego spokojnie zamiast masła dyniowego można użyć masła orzechowego :)


Składniki:
  • 12 dag masła
  • 7 dag cukru
  • 2 kopiate łyżki masła dyniowego
  • 1 jajko
  • 15 dag mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki pumpkin pie spice (klik)
  • szczypta soli
  • 20 dag płatków owsianych
  • 10 dag musi
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka orzechów
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać masło dyniowe. Ciągle mieszając wbić jajko, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i szczyptą soli. Wszystko utrzeć na gładką masę. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać. Za pomocą łyżeczki kłaść niewielkie porcje ciasta na blaszkę i lekko je spłaszczyć. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Studzić na kratce.


Ciasteczka dodaję do akcji:



9 komentarzy:

  1. wspaniałe ciasteczka, uwielbiam takie domowe słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciasteczka na pewno uciszą tęsknotę za słońcem. Same wyglądają jak małe słoneczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. swietny przepis :) ciasteczka sa na pewno przepyszne!

    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bym chciała wiecznie trwać w takim świecie...

    Takie ciasteczko też chciałabym zjeść. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę ,że ostatnio dynia góruje na naszych blogachXD

    OdpowiedzUsuń
  6. takie pyszne ciasteczka idealnie na dobry humor :)) a dodatek dyniowego masła - pycha! ostatnio robiłam ze starta dynia, wiec wiem, ze i Twoje musza być smaczne!:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka w kolorach jesieni, wygladają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają przepięknie i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Boskie te ciasteczka. Muszą smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen