piątek, 1 lutego 2013

Schabowy w orzechowo - owsianej panierce i surówką z kiszonej kapusty


Wdech. Wydech. Też to czujecie? Tę wiosenną aurę wraz (o dziwo) z początkiem lutego. Cudowne uczucie gdy ciepły wiatr rozwiewa włosy na spacerze. Gdy poranki nie są już tak senne i ponure a pierwsze poranne promienie słońca wprawiają w zachwyt. Nawet, jeśli to tylko chwilowa zmiana pogody, to zmienia ona moje nastawienie do świata całkowicie. Jest dobrze.

"I used to be my own protection
But not now
'Cause my path has lost direction
Somehow..."

Linkin Park, Valentine's Day

Do niedawna.
Teraz.
Przebudzenie.


Dzisiejszy wpis nie jest może zbyt oryginalny. Schabowego każdy zna a i przyrządzenie surówki to też nie wielka sztuka. Jeśli jednak znudziły Wam się tradycyjne schabowe, można je sobie bardzo szybko urozmaicić, dodając kilka składników do panierki. Nie podaję dokładnej ilości składników gdyż można je dostosować w zależności do własnych potrzeb :)

Schabowe: przyrządzamy je jak zwykle, tj. rozbijamy, solimy i pieprzymy z obu stron a następnie panierujemy kolejno w mące i rozbełtanym jajku. Na końcu obtaczamy w bułce tartej wymieszanej w płatkami owsianymi i siekanymi orzechami (3/4 panierki mają stanowić orzechy i płatki). Smażymy jak zwykle.

Surówka w kapusty kiszonej:
  • kiszona kapusta
  • marchewka
  • czerwona cebula
  • por
  • jabłko
  • sól, pieprz, cukier
  • odrobina oliwy
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w cienkie piórka. Wymieszać z kiszoną kapustą i doprawić do smaku. Odstawić na chwilę do przegryzienia.

8 komentarzy:

  1. bardzo apetycznie....mmmm z orzechami musi być super aromatyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, ja to czuję! Czuję wiosnę w powietrzu :) I bardzo mi się to podoba!
    Ta orzechowa panierka sprawia, że burczy mi w brzuchu :D Pyszna alternatywa dla zwykłego schabowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię owsiane panierki. a taka z orzechami musi fajnie chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odmieniony schabowy, musiał być bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały polski schabowy z przepyszną surówką ! Najlepsze danie na swiecie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy wariant schabowego! Do wypróbowania, a co!;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale jakie orzechy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że najlepiej nadają się orzechy włoskie(takich użyłam) lub laskowe:)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...