Kocham truskawki <3
Czekam na nie zawsze niecierpliwie cały rok.
I choć ceny zdecydowanie przyprawiają mnie o zawrót głowy (8 zł za kg!!!) to nie mogę nie upiec z nimi w sezonie choć jednego ciasta.
Wrzucam przepis z samego rana aby zajrzeć tutaj....dopiero wieczorem....tak tak. Czeka mnie dzień pełen wrażeń (liczę na to, że tylko tych miłych). Zatem miłego dzionka życzę! Buziaczki:*
Bardzo chciałam coś oryginalnego wymyślić z truskawkami ale koniec końców zdecydowałam się na klasykę rodzinną. Ciasto pomimo kremu nie jest za ciężkie - truskawki i galaretka świetnie się komponują nadają orzeźwiający charakter temu wypiekowi. Duża blacha poszła niemal cała w jedno po południe. Coś więcej trzeba dodawać?;)
Ciasto na dużą blachę
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe
- 500 ml mleka
- 6 kopiastych łyżek cukru
- kostka masła lub margaryny
- 1 kg truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
Budynie ugotować z podanej ilości mleka i cukru. Ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na miękko i stopniowo dodawać zimny budyń. Gotowy krem rozsmarować na biszkopcie.
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przekroić na pół i poukładać na kremie (gdy owoce nie są jednak za duże można dać całe). Całość zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
I love strawberries <3
Ciasto dodaję do akcji:
ooo... jakie pyszności, gdyby nie brak czasu rzuciłabym się na przygotowanie go
OdpowiedzUsuńJej, uwielbiam takie ciasta z galaretka i truskawami! Przepyszne!
OdpowiedzUsuńRozkosz dla podniebienia:)
OdpowiedzUsuńkocham takie ciasta, są pyyyszne:)
OdpowiedzUsuńObowiązkowy przepis w sezonie truskawkowym :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam od dziecka ciacha z truskawkami i galaretką :) Dziękuję za zgłoszenie do truskawkowej akcji i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZaszalalas z tymi truskawkami pod galaretka! <3
OdpowiedzUsuńW tym roku jeszcze nie jadlam takiego ciacha, ale na 100% upiecze je moja Babcia, kiedy do niej przyjade! Ajj juz sie nie moge doczekac :D
ciacho idealne na taką pogodę ! :)
OdpowiedzUsuńpychotki dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńCiasto bajka! A aranżacja prześliczna!;)
OdpowiedzUsuńWitam, przesyłam wyróżnienie dla Twojego bloga:)
OdpowiedzUsuńNominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.
Moje pytania do Ciebie znajdziesz tu:
http://polagotuje.blogspot.com/2013/06/dziekuje-za-wyroznienie.html
Serdecznie pozdrawiam!
Idealne ciasto na rozpoczęcie lata i wakacji ;):)
OdpowiedzUsuńPiękne!!!
Pozdrawiamy słonecznie :):)
Tapenda
Bardzo apetycznie się prezentuje :))
OdpowiedzUsuńI love strawberry cake, także pasjami uwielbiam. Wytworne, przepyszne i przepis doskonały zapisuję ! Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho:) tez kocham truskawki a ceny u mnie sporo niższe między 4-6 zł. nawet juz 2 porcje zamroziłam:)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę:) Wprawdzie wczoraj już widziałam u siebie truskawki po 6 zł/kg, jednak były, delikatnie mówiąc, niezbyt urodziwe.
Usuńjaki rozmiar blachy zeby nie bylo za grube ciasto
OdpowiedzUsuńWitam:)Ja piekłam w blaszce o wymiarach 40x30x6 i ciasto było w sam raz:) Raczej z tych niższych aniżeli wyższych:)
UsuńIdealne na lato! ;)
OdpowiedzUsuń