czwartek, 13 czerwca 2013

Ciasto z truskawkami, kremem i galaretką

 

Kocham truskawki <3
Czekam na nie zawsze niecierpliwie cały rok.
I choć ceny zdecydowanie przyprawiają mnie o zawrót głowy (8 zł za kg!!!) to nie mogę nie upiec z nimi w sezonie choć jednego ciasta.
Wrzucam przepis z samego rana aby zajrzeć tutaj....dopiero wieczorem....tak tak. Czeka mnie dzień pełen wrażeń (liczę na to, że tylko tych miłych). Zatem miłego dzionka życzę! Buziaczki:*



Bardzo chciałam coś oryginalnego wymyślić z truskawkami ale koniec końców zdecydowałam się na klasykę rodzinną. Ciasto pomimo kremu nie jest za ciężkie - truskawki i galaretka świetnie się komponują nadają orzeźwiający charakter temu wypiekowi. Duża blacha poszła niemal cała w jedno po południe. Coś więcej trzeba dodawać?;)

 

Ciasto na dużą blachę

Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 500 ml mleka
  • 6 kopiastych łyżek cukru
  • kostka masła lub margaryny
Dodatkowo:
  • 1 kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Budynie ugotować z podanej ilości mleka i cukru. Ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na miękko i stopniowo dodawać zimny budyń. Gotowy krem rozsmarować na biszkopcie.

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przekroić na pół i poukładać na kremie (gdy owoce nie są jednak za duże można dać całe). Całość zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.



I love strawberries <3


Ciasto dodaję do akcji:

Truskawkowy zawrót głowy 2013


19 komentarzy:

  1. ooo... jakie pyszności, gdyby nie brak czasu rzuciłabym się na przygotowanie go

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, uwielbiam takie ciasta z galaretka i truskawami! Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham takie ciasta, są pyyyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obowiązkowy przepis w sezonie truskawkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam od dziecka ciacha z truskawkami i galaretką :) Dziękuję za zgłoszenie do truskawkowej akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaszalalas z tymi truskawkami pod galaretka! <3
    W tym roku jeszcze nie jadlam takiego ciacha, ale na 100% upiecze je moja Babcia, kiedy do niej przyjade! Ajj juz sie nie moge doczekac :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ciacho idealne na taką pogodę ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pychotki dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto bajka! A aranżacja prześliczna!;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, przesyłam wyróżnienie dla Twojego bloga:)
    Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.
    Moje pytania do Ciebie znajdziesz tu:
    http://polagotuje.blogspot.com/2013/06/dziekuje-za-wyroznienie.html

    Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealne ciasto na rozpoczęcie lata i wakacji ;):)
    Piękne!!!
    Pozdrawiamy słonecznie :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetycznie się prezentuje :))

    OdpowiedzUsuń
  13. I love strawberry cake, także pasjami uwielbiam. Wytworne, przepyszne i przepis doskonały zapisuję ! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszne ciacho:) tez kocham truskawki a ceny u mnie sporo niższe między 4-6 zł. nawet juz 2 porcje zamroziłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę:) Wprawdzie wczoraj już widziałam u siebie truskawki po 6 zł/kg, jednak były, delikatnie mówiąc, niezbyt urodziwe.

      Usuń
  15. jaki rozmiar blachy zeby nie bylo za grube ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:)Ja piekłam w blaszce o wymiarach 40x30x6 i ciasto było w sam raz:) Raczej z tych niższych aniżeli wyższych:)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...