20.8.13

Brzoskwiniowo-migdałowe ciasto na maślance



A kuku? Jest tutaj ktoś jeszcze?
Znowu strasznie długo mnie nie było...
Brak słów;)
Moje życie najlepiej określi refren piosenki :
"Aaaa.... i tak cały tydzień, życie idzie jak na speedzie".
I raczej pod słowem "na speedzie" mam na myśli tempo życia.
Nawet na przyjemności nie mam czasu:P
Już nie mówiąc o blogowaniu i zaglądaniu na Wasze blogi...
Dopiero wczoraj  od ponad miesiąca (!) udało mi się w końcu wygramolić troszkę czasu i coś upiec.
Padło na mało skomplikowane ciasto z brzoskwiniami, gdyż akurat te zalegały mi w lodówce.
I co z tego, że owoce wtopiły się w ciasto razem z kruszonką? Dzięki temu jest jeszcze bardziej aromatyczne i soczyste :) mniam <3
A w kolejce czekają już pierwsze jabłka z domowego ogródka... )


Przepis na ciasto pochodzi z tej strony (klik) a kruszonka to już mój twór :)

Tortownica o średnicy 26 cm

Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 7 brzoskwiń
  • kilka kropel olejku migdałowego
Kruszonka:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • kilka kropel olejku migdałowego
Składniki na kruszonkę zagniatamy i wstawiamy do lodówki.
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub plasterki - jak kto woli.
Przygotowujemy ciasto. Do jednej miski wsypujemy składniki suche, tj : mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski natomiast składniki mokre, czyli jajka, maślankę i olej. Następnie do składników suchych wlewamy te mokre i mieszamy wszystko łyżką. Na końcu dodajemy olejek migdałowy. Gotowe ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Na wierzchu układamy brzoskwinie i kładziemy kruszonkę. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni aż nabierze ciemnozłotego koloru.



25 komentarzy:

  1. smakowite, poproszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne!:)dobrze, że do nas wróciłaś!:) takie szybkie ciasta zawsze się sprawdzają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się cieszę, że w końcu znalazłam trochę czasu na to, co lubię:*

      Usuń
  3. Ciasto wygląda rewelacyjnie :) Pyszne i łatwe w przygotowaniu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteś, jesteś, jesteś! :) I od razu z takim pysznym ciastem, to mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz, jak się stęskniłam za blogowaniem:*

      Usuń
  5. Świetne ciasto, szybkie, łatwe i pyszniutkie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. o, coś dla mnie, proste i jakże smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  7. też dziś pojawiłam się na blogu po dłuższej przerwie ;) tak myślę, że nie czas teraz na bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko wygospodarować czas kiedy wkoło tyle się dzieje ale po dłuższej przerwie i tak człowieka ciągnie;)

      Usuń
  8. na maślance ciasta są super,Twoje wyszło ekstra

    OdpowiedzUsuń
  9. Super ciasto, brakiem czasu nawet na przyjemności sie nie przejmuj, idą długie jesienne wieczory, będziesz pichcić, piec, gotować, a my podziwiać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj! Smaczny jest Twój powrót :)
    Pozdrawiam ciepło. Dorota

    OdpowiedzUsuń
  11. Smaczny i słodziutki powrót:) ciasto zapewne pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Brzmi bardzo zachęcająco, a wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię takie ciasta! Chętnie bym się poczęstowała!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem takim kruszonkożercą, że nawet wtopiona razem z owocami by mnie zadowoliła:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepiękne i widać, że wilgotne:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja ostatnio też mam mało czasu na blogowanie ale mnie choroby dobijają i lezę w łóżku co chwilę. Ciasta na maślance są pyszne :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Biorę dla siebie kawałek, ech, znów się najadłam na noc, ale jak tu się oprzeć takiej pokusie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Witaj ponownie, zaglądałam, zaglądałam, aż się doczekałam:) zdjęcia są przepiękne, a przepis wrzucam do wypróbowania. Do mnie zapraszam już za tydzień, po remoncie;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo apetycznie wygląda to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie siedzi w piekarniku, tylko że z figami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen