15.9.13

Ciasto z gruszkami i kremem czekoladowym



Mgła. Przepiękny i cudny welon otulający ziemię. Dzisiaj ujrzałam za oknem. Słońce nieśmiało przedzierało się przez jej smugi. To już znak, że jesień tuż tuż. Nie potrafię sobie odmówić tej przyjemności podpatrywania jej zza okna, nawet jeśli jest 7 rano i mam okazję dłużej poleżeć w ciepłym łóżku. A co mi tam, raz się żyje :) Trzeba odgrodzić czymś skołatane myśli. Gdzieś zacumować na chwilę i wyrzucić z siebie te złe emocje, które gromadzą się w człowieku.
Myślami jestem gdzieś daleko. W lesie. Na mojej trasie biegowej. Otoczona zielonym buszem. W żółtych kaloszach skaczę sobie po kałużach jak za czasów dzieciństwa. Z tą tylko różnicą, że teraz już nikt na mnie nie krzyczy gdy przychodzę cała upaćkana od błota...;)


W zasadzie to jest to ciasto ucierane a nie kruche. W oryginale polecam upiec ciasto w małej blaszce, wówczas wyjdzie wyższe i bardziej pulchne. Warstwa kremu będzie także bardziej okazała. Ja ciasto rozłożyłam na dużą blachę, przez co jest nieco niższe. Ale w smaku nic mu nie ujmuje. Gruszki zatopione w cieście z kawałkami czekolady, do tego krem czekoladowy i jeszcze czekolada z wierzchu. Słodka propozycja na pierwsze jesienne dni :) Zamiast gotowego kremu w proszku możecie zrobić krem budyniowy aczkolwiek ten w proszku sprawdza się tutaj doskonale :)

 
Ciasto na małą blaszkę (ja zrobiłam w dużej, dlatego wyszło niższe)

Składniki:
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 375 g mąki
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 duży słoik gruszek z kompotu
  • 1 krem czekoladowy w proszku
  • 300 ml mleka
75 g czekolady siekamy na drobne kawałki, pozostałe 25 g odkładamy na później. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wlewamy mleko. Całość dokładnie wyrabiamy na gęste ciasto. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę. Blaszkę do pieczenia smarujemy dokładnie masłem i rozprowadzamy w niej równomiernie ciasto. Na wierzch układamy odsączone z kompotu kawałki gruszek. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem).

Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ( u mnie na 300 ml mleka). Gdy ciasto wystygnie rozłożyć na nim krem a następnie zetrzeć pozostałą czekoladę. Przechowywać w chłodnym miejscu.


A końcowe zdjęcie z małym wglądem za kulisy :D

Ciasto dodaję do akcji:

Akcja z gruszką w tle

30 komentarzy:

  1. Piekny wstep do wpisu <3
    Jesli tak spojrzec na jesien, to kto by jej nie lubil :)
    Twoje ostatnie wpisy wzbudzaja we mnie tesknote ( tym razem za dziecinstwem i domem rodzinnym) i sklaniaja do refleksji :)

    Hahaha blotko podobno dobrze dziala na cere, wiec taplaj sie dla pieknej skory hahaha :P

    Ciacho upieklas superasne :D Dawno nie pieklam niczego z gruszkami. Ciagle tylko te jablka i jablka :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm...obyś tylko nie stwierdziła, że zamieniam się w starą babcię haha :D Bo robię się coś melanholijna, ale to za sprawą aury za oknem (akurat zbiera się na deszcz). A także to też po części tęsknota za pewnego rodzaju beztroskim spojrzeniem na świat - niczym u dziecka;)

      No błotka sobie nie odmawiam - zwłaszcza gdy biegam w lesie po ulewie :D

      A mi się z kolei marzą jabłka! Bo w tym roku mam ich w ogrodzie niczym kot napłakał;( A mam taką ochotę na szarlotkę wypchaną po brzegi jabłkami z cynamonem! <3

      Usuń
  2. Ojjj taaak ! Piękne zdjęcia :) ! Czy dostanę kawałek :)?? Mniaaam

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie opisane :) a ciasto podbiło moje serce!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie wygląda , lubię gruszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękne zdjęcia!
    Ciasto wygląda baardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdjęcia śliczne! A ciacho pycha,muszę kiedyś upiec gruszkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. idealne ciacho do popołudniowej niedzielnej kawusi!

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne zdjęcia pysznego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. smacznie, z jesiennym klimatem...ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prawdziwie jesienna kompozycja;) taką jesień lubię;) ciacho zawiera apetyczne zestawienie składników;)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetne ciasto na jesień - gruszki oraz czekolada doskonale ze sobą pasują:) kiedyś robiłam tartę właśnie czekoladowo-gruszkową:)
    zdjęcia fajnie oddają jesienny klimat:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już takie jesienne klimaty. Podoba mi sie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Gruszki w połączeniu z czekoladą smakują bosko! Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Za takie smaki to mogę i polubić jesień, mimo ze zdecydowanie wolę ciepłe dni.

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasto naprawdę pyszne.
    ładne też masz trampki :p

    OdpowiedzUsuń
  16. Madziu, ale u Ciebie jesiennie! Ale pięknie, ale smacznie!:)) Zostaję tu na kawałek tego ciasta mniam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudne jesienne zdjęcia! Ciasto prezentuje się wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne ciacho! A ten kremik na wierzchu wygląda bardzo kusząco! :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Gruszki i czekolada - to musi smakować doskonale! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda bardzo smakowicie tak też pewnie smakować musi!... i nie tylko w jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak u Ciebie pięknie jesiennie, i ciasto wspaniałe, bardzo apetycznie się prezentuje ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen