9.10.13

Cynamonowe ciasto z brzoskwiniami

 

"Człowiek potrzebuje tego, co w nim najgorsze, by dosięgnąć tego, co w nim najlepsze".

Znalezione gdzieś pośród porozrzucanych skrawków papierów na dnie szuflady. Bez autora.
Wojna charakteru na zasadzie kontrastu.
Najpierw stoczyć się na samo dno by później triumfalnie wznieść się na wyżyny...


Macie jeszcze brzoskwinie? I mało czasu na pieczenie? To poniższe ciasto jest dla Was :) Jest bardzo analogiczne do prezentowanego już wcześniej na blogu ciasta "Wiewiórka" (klik). Zwiększyłam tylko ilość cynamonu, jabłka zamieniałam na brzoskwinie i zrezygnowałam z bakalii. Efekt? Bardzo szybki i aromatyczny wypiek do kawki/herbatki :)


Ciasto na małą blachę.

 Składniki:
  • 4jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki oleju
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4-5 brzoskwiń
Brzoskwinie obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić je w grubsze plasterki .Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej. Następnie wsypać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem. Wymieszać i wlać do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Na wierzchu poukładać kawałki brzoskwiń. Piec około 35 minut w temp. 180 C (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie posypać je cukrem pudrem.

20 komentarzy:

  1. Brzoskwinki już odchodzą, trzeba będzie wrócić do jabłek, ale nie mam nic przeciwko, bo je lubię :) Ciasto super!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie wypieki, w sam raz na leniwe popołudnia:) co prawda nie często bywają leniwe, ale zawsze znajdzie się chwila na kawę i ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  3. brzoskwiń już nie mam, ale zrobię jutro wersję gruszkową :P

    OdpowiedzUsuń
  4. No nie! Kolejne jesienne ciasto, które będę musiała koniecznie wypróbować! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie :) Przepadam za ciastami z cynamonem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mam brzoskwin :( Aleee sa sliwki i jablka :D
    Cynamon tez chyba jeszcze posiadam, wiec costam upieke :P
    Pyszniutko wyglada to ciacho <3 Ma taki miodowy kolorek - idealnie komponuje sie z jesiennymi listkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i jak tu siedzieć spokojnie,jak takie ciacho ma się przed oczyma?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. No w takim przypadku to nawet jak się ma dużo na głowie, trzeba po prostu wygospodarować chwilkę na upieczenie takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podziel sie :) choćby kawaleczkiem na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio dla rodzinki piekłam z brzoskwiniami:) Zabieram kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Brzoskwinie z cynamonem to ciekawe połączenie, niezwykle aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadałabym kawałeczek do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cynamonu z brzoskwiniami jeszcze nie łączyłam - musi to być smakowite połaczenie smakowe;)

    OdpowiedzUsuń
  14. takie ciasto by się u mnie sprawdziło idealnie bo dopiero zaległości 4-dniowe nadrabiam ze wszystkim :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Porywam kawałek do herbatki :)) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rewelacyjne ciasto na jesienne łasuchowanie :)
    Chyba jest smaczne! bardzo, bardzo lubię brzoskwinie!
    Pozdrawiam. Dorota

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne ciasto i piękna sceneria, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Brzoskwiń z cynamonem jeszcze nie łączyłam, a może to być ciekawe... :D Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen