poniedziałek, 16 grudnia 2013

Kokosowe rogaliki


"Nieważne jak wielki jest prezent - ważne, ile miłości ze sobą niesie".

Chyba nie muszę tego, moi Drodzy, komentować?;)


Od dzisiaj rozpoczynam wielkie ciasteczkowanie na blogu:) W tym tygodniu znajdziecie tutaj przepisy na ciasteczka, które znajdą się na moim świątecznym stole:) Pozostałe świąteczne przepisy opublikuję raczej po świętach bo nie mam w zwyczaju przygotowywać potraw wcześniej.
W moim domu nie popełnia się dużo wypieków z okazji świąt. Z ciast tradycyjnie jest drożdżowy makowiec mamy i piernik staropolski, który wychodzi spod moich rąk. Za to jest cała fura ciasteczek:) Serio, serio:) Przynajmniej pięć różnych rodzai tych małych słodkości musi się znaleźć w puszkach przed świętami.
Oprócz tych tradycyjnych, które pojawiają się za każdym razem, co roku wybieramy jakiś nowy przepis ( no przecież nudą nie może wiać;)).


W tym roku wybraliśmy kokosowe rogaliki. Kokosowe to one na pewno są, ale kształtem przypominają...hm...rogalika przejechanego walcem haha:D Tak się złożyło, że podczas pieczenia ciasteczka mocno się  "rozjechały" co jednak nie ujmuje im nic z ich wspaniałego smaku. Są kruche, delikatne i rozpływają się w ustach:) Jeśli nie jesteście mistrzami formowania ciasta to polecam odrywać po kawałku, formować w dłoni kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć ją lekko w dłoni i ułożyć na blasze:) Wówczas zamiast rogalików otrzymacie placuszki:)
Przepis znaleźliśmy na kartce wyrwanej z kalendarza :)


Składniki na 2 duże blachy
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 5 dag mąki + mąka do podsypywania
  • 1 małe jajko
  • 25 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • szczypta proszku do pieczenia
  • gorzka czekolada
  • wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić wówczas podsypać je mąką. Z ciasta formować małe wałki, kroić je na kawałki i każdy kawałek zgiąć na kształt rogalika. Ciastka układać na wyłożonej papierem blasze w dużych odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (na złoty kolor). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy ciastka wystygną posmarować je czekoladą i obsypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.


 Ach, mam słabość do aniołków...w każdej postaci ;)


Ciastka dodaję do akcji:

18 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na święta - rogaliki proste w wykonaniu, a przepięknie wyglądają na stole. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie, taka pełna miseczka rogalików mogłaby stać pod choinką :) ucieszyłabym się z takich słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  3. E tam, wyglądają jak rasowe ciasteczka w kształcie rogalików, w dodatku mają w sobie cudowne połączenie kokosa i czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale słodko i świątecznie u Ciebie! :) Madziu, porywam rogalika! I biegnę dalej piec swoje ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne muszą być takie rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pysznie i bardzo świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne :) muszą być pyszne :) Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak z kokosem to na pewno pyszne, na Świątecznym stole będą wyglądać wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę się, że zaczynasz 'ciasteczkowanie', bo chętnie podpatrzę przepisy na jakieś fajne wypieki ;)
    Kokosowe rogaliki brzmią bardzo kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  10. Porywam jedno ciacho, wyglądają pysznie i ten kokos z czekoladą mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. u mnie z kolei musi być zawsze jedno nowe ciacho:)
    a rogaliki tak mi się podobają, że zapisuję przepis:) choć ja ostatnio mam mało czasu na gotowanie i jakaś fazę na sałatki, a mam tyle pomysłów!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kokosowe cudeńka :) Ja zawsze na święta przygotowuję nowe, inne wypieki, no może za wyjątkiem tradycyjnego makowca :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne kokosowe smaki i jak zawsze pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale one musiały być pyszne, uwielbiam kokos w wypiekach :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...