piątek, 21 lutego 2014

Babka jogurtowo-limonkowa



Babka to ciasto proste. Babka to ciasto smaczne. Babka to ciasto najlepsze do przemyśleń. Dlaczego akurat do przemyśleń? Ano ponieważ można wziąć kawałek ciacha do jednej ręki, kubek kawy do drugiej i nie przejmując się żadnymi spadającymi okruszkami bezkarnie się nią zajadać i dumać. To ciasto, które zawsze idealnie pasuje do nadrabiania zaległości w lekturach. I do ułamania kawałka dla niecierpliwego kota czyhającego pod stołem lub gdzieś w pobliżu na swoją część. I do dziabania kawałeczek po kawałku niczym kura ( to o mnie :P). To również sentymentalne wspomnienie z dzieciństwa babcinej babki nadzianej rodzynkami.


Wprawdzie dzisiejszy przepis na babkę to nie ten babciny, lecz zapożyczony z innego bloga, ale wzbudza we mnie ten sam rodzaj nostalgii. Tak się jakoś składa, że najwięcej tego typu wypieków popełniało się u mnie nie przed Wielkanocą, lecz właśnie zimową porą. Kiedy śnieg prószył za oknami a krajobraz przybierał mroźne szaty. Wprawdzie w tym roku zimy coś nie widać ale babka jest :) Bardzo wilgotna (taka, jaką lubię) o orzeźwiającym aromacie limonki i jogurtowym smaku. Bardzo polecam szczególnie tym, którzy lubią nowe doznania smakowe :)

Przepis znalazłam tu (klik). Autorka dodała jeszcze lukier na wierzch ciasta, ale ja z niego zrezygnowałam.

Składniki:
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 5 jajek
  • 1i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 ml oleju
  • skórka starta z 3 limonek
  • sok wyciśnięty z 3 limonek
  • 3 szklanki mąki
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać jogurt i wlać olej. Ciągle mieszając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać skórkę i sok z limonki. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką formy i piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni (aż do suchego patyczka).



14 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie wilgotne babki :) Piękna jest!

    OdpowiedzUsuń
  2. a u mnie dzisiaj tarta z limonką :) babki lubię, szczególnie te z zakalcem :) i zrobię na Wielkanoc pewnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię baby a te z cytryną lub pomarańcza najbardziej :) Do kawusi porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś dla mnie, bardzo lubię takie wilgotne i w dodatku cytrusowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z limonką musi być świetna-zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka wygląda cudownie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dawno nie piekłam żadnej babki...taka z dodatkiem limonki musi wspaniale smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne zdjęcia :) Babka wygląda bardzo puszyście, pewnie jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, zamarzyła mi sie taka babka!

    OdpowiedzUsuń
  10. jak bez lukru to nawet ja się skuszę bo cytrusowe aromaty są dla mnie idealne:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie babeczki do herbaty!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Babka i w nazwie i smaku doskonała i przepyszna :) Bardzo apetycznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...