Babka to ciasto proste. Babka to ciasto smaczne. Babka to ciasto najlepsze do przemyśleń. Dlaczego akurat do przemyśleń? Ano ponieważ można wziąć kawałek ciacha do jednej ręki, kubek kawy do drugiej i nie przejmując się żadnymi spadającymi okruszkami bezkarnie się nią zajadać i dumać. To ciasto, które zawsze idealnie pasuje do nadrabiania zaległości w lekturach. I do ułamania kawałka dla niecierpliwego kota czyhającego pod stołem lub gdzieś w pobliżu na swoją część. I do dziabania kawałeczek po kawałku niczym kura ( to o mnie :P). To również sentymentalne wspomnienie z dzieciństwa babcinej babki nadzianej rodzynkami.
Wprawdzie dzisiejszy przepis na babkę to nie ten babciny, lecz zapożyczony z innego bloga, ale wzbudza we mnie ten sam rodzaj nostalgii. Tak się jakoś składa, że najwięcej tego typu wypieków popełniało się u mnie nie przed Wielkanocą, lecz właśnie zimową porą. Kiedy śnieg prószył za oknami a krajobraz przybierał mroźne szaty. Wprawdzie w tym roku zimy coś nie widać ale babka jest :) Bardzo wilgotna (taka, jaką lubię) o orzeźwiającym aromacie limonki i jogurtowym smaku. Bardzo polecam szczególnie tym, którzy lubią nowe doznania smakowe :)
Przepis znalazłam tu (klik). Autorka dodała jeszcze lukier na wierzch ciasta, ale ja z niego zrezygnowałam.
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 5 jajek
- 1i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 ml oleju
- skórka starta z 3 limonek
- sok wyciśnięty z 3 limonek
- 3 szklanki mąki
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
Bardzo lubię takie wilgotne babki :) Piękna jest!
OdpowiedzUsuńa u mnie dzisiaj tarta z limonką :) babki lubię, szczególnie te z zakalcem :) i zrobię na Wielkanoc pewnie! :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńLubię baby a te z cytryną lub pomarańcza najbardziej :) Do kawusi porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie, bardzo lubię takie wilgotne i w dodatku cytrusowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńZ limonką musi być świetna-zapisuję:)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda cudownie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
dawno nie piekłam żadnej babki...taka z dodatkiem limonki musi wspaniale smakować :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :) Babka wygląda bardzo puszyście, pewnie jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńCudowna babka!
OdpowiedzUsuńOj, zamarzyła mi sie taka babka!
OdpowiedzUsuńjak bez lukru to nawet ja się skuszę bo cytrusowe aromaty są dla mnie idealne:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie babeczki do herbaty!! :-)
OdpowiedzUsuńBabka i w nazwie i smaku doskonała i przepyszna :) Bardzo apetycznie wygląda !
OdpowiedzUsuń