czwartek, 13 lutego 2014

Ciasto wiśniowo-czekoladowe



O swoim stosunku do Walentynek pisałam już rok temu, przy publikacji walentynkowego ciasta z serduszkami (klik). W tej kwestii nic się nie zmieniło. Upiekłam tylko inne ciasto;) 


Jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Nie jest ani zbyt skomplikowane ani zbyt słodkie. A wiśnia i czekolada to duet idealny. Do tego nutka kawy. Całość delikatna i pyszna :)


Ciasto na małą, kwadratową blaszkę

Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 płaska łyżka kakao
 Masa wiśniowa:
  • słoik kompotu wiśniowego ( u mnie 300 g)
  • 1 i 3/4 szklanki soku wiśniowego
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
Poncz:
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół szklanki wody
 Pianka czekoladowa:
  • szklanka mleka
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 śnieżka
  • 3 łyżeczki żelatyny 
W pierwszej kolejności rozpoczynamy od przygotowania masy na piankę czekoladową. W szklance mleka rozpuszczamy mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej) i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej jak nieco przestygnie wstawić do lodówki).

Następnie kompot z wiśni (razem z owocami) wlewamy do garnka i dolewamy 1 i 3/4 szklanki soku wiśniowego. Doprowadzamy do wrzenia. Wówczas zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę oraz jedną łyżeczkę żelatyny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, aby stężała ( nie musi to nastąpić szybko, gdyż galaretka będzie potrzebna dopiero po upieczeniu biszkoptu).

W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łyżeczkę kawy zalewamy łyżeczką wrzątku, aby kawa nabrała płynnej konsystencji, wówczas lepiej połączy się z ciastem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypujemy powoli cukier i ubijamy aż do powstania lśniącej i gładkiej bezy. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz kawę. Ciągle mieszając powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut.

Gdy ciasto przestygnie nasączamy je ponczem przygotowanym z kawy, cukru i wody. Na ciasto wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami i odstawiamy do lodówki aby stężała. Następnie dokańczamy przygotowanie pianki. Do miski z mlekiem czekoladowym wsypujemy opakowanie "Śnieżki" i ubijamy aż masa stanie się gęsta. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wody i odstawiamy na chwilkę aby napęczniała. Wówczas powoli podgrzewamy (nie doprowadzając do wrzenia!) aż spowrotem nabierze płynnej konsystencji (np. na bardzo małym ogniu w garnuszku albo w kąpieli wodnej). Żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i szybko i energicznie miksujemy aby nie pojawiły się grudki. Masę natychmiast wykładamy na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć odrobiną kakao lub zetrzeć trochę gorzkiej czekolady.


Ciasto dodaję do akcji:

Słodkie Walentynki 2014

21 komentarzy:

  1. jak zwykle wygląda kusząąco! :) i zgadzam się, że czekolada z wiśnią to idealny duet

    OdpowiedzUsuń
  2. Wysmienite ciacho, przepyszne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda, że mój piekarnik się zawiesił i odszedł na emeryturę bo bym zrobiła to ciacho na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne, mogłabym jej jeść nie tylko w walentynki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo kuszące połączenie smaków;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiśnie z czekoladą, czyli coś bardzo bardzo pysznego :) Piękne połączenie, aż człowiek się głodny robi :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  7. takie ciasta nieprzesłodzone to mnie zawsze kuszą!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O mniam, połączenie smaków dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda delikatnie i puszyście :) I zgadzam się, wiśnie i czekolada to cudny duet.

    OdpowiedzUsuń
  10. Och jakie obłędne ciasto! Pobudzasz moje kubki smakowe!! :-)

    P.S. Kochana wchodząc do Ciebie wyświetla mi się, że masz złośliwe oprogramowanie. Ja też tak miałam, ale wystarczyło, że usunęłam przekierowanie do polska-gotuje z bloga. Buziaki!!

    OdpowiedzUsuń
  11. to ciasto wygląda obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Prześliczna ta kostka! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. szukałam pomysłu na ciacho na imieniny mojego Połówka..te wiśnie i czekolada mnie bardzo mnie zachęciły :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie są dokładne wymiary formy? Jestem początkująca i nie umiem robic tego na oko ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja blaszka miała wymiary 24x34 cm:)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...