29.3.14

Babka marchewkowo-jabłkowa z miodem



Ciągle szukam inspiracji. Lubię się wyżywać artystycznie, kombinować, projektować. Ołówek, fotografia, pędzle czy pióro nie są mi obce. Jakiś czas temu pisałam, że swojego czasu lubiłam rysować i zostałam poproszona o "pochwalenie" się swoimi szkicami. Wprawdzie prawdziwego rysunku dzisiaj nie będzie, ale poniżej prezentuję Wam namiastkę mojej twórczości. W czasie nudnych wykładów lubiłam sobie ozdabiać marginesy w zeszycie haha :D


Szkoda, że dzisiaj zostaje mi na to niewiele czasu...


Tak jak wczoraj zapowiadałam na facebooku, dzisiaj podaję przepis na pyszną babeczkę z marchewką, jabłkami i miodem :)
Przepis na tę pyszną babeczkę znalazłam w czasopiśmie "Pyszne ciasta na Boże Narodzenie", nr 4/2013 jednak wprowadziłam w nim kilka zmian.


Składniki:
  • 250 g marchewki
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 250 g masła
  • 180 g cukru
  • 100 g miodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów (nie dodałam ponieważ nie miałam, jednak myślę, że dodatek migdałów dodatkowo podniesie walory smakowe babki. Można również zamiast migdałów dodać mielone orzechy)
  • cukier puder do posypania
Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać sok z cytryny i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na miękki puch. Wlać miód, dorzucić szczyptę soli oraz cynamon. Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku. Następnie do masy powoli wsypywać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać startą marchewkę z jabłkiem i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki). Gotowe ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez około godzinę czasu w temperaturze 160-170 stopni (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już gotowe). Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia a  przed podaniem posypać babkę cukrem pudrem.


Niedawno zostałam ponownie zaproszona do zabawy Liebster Blog, tym razem przez Anetę z Ziółko w kuchni. Poniżej odpowiadam na zadane mi pytania, jednak ze względu na ograniczoną ilość czasu postanowiłam dalej nie typować :) Autorce dziękuję za nominację i mam nadzieję, że wybaczy mi przerwanie zabawy :)

1. Chciałabym zjeść kolację ugotowaną przez...?
Mojego M :D
2. Kot czy pies?
Zdecydowanie Kot :)
3. Moje jedzenie na pocieszenie to...
Wszystko, co słodkie :P
4. Czy macie ulubiony program kulinarny?
Lubię wszystkie programy Jamie'go Olivera :)
5. Glutenowiec czy bezglutenowiec?
Glutenowiec.
6. Jaki jest twój ulubiony gadżet kuchenny?
Hm...myślę i myślę....i nic nie wymyślę:) Nie mam :)
7. Jako, że ja bez śniadań nie wychodzę z domu, ciekawa jestem, jakie jest Wasze ulubione?
To zależy. Jak wybieram się biegać to lubię zjeść owsiankę z sezonowymi owocami. A tak standardowo to chyba musli z jogurtem i owocami :)
8. Jakie jest Wasze ulubione danie grillowe?
Karkówka :D
9. Ja uwielbiam gotować przy muzyce, a Wy?
Owszem, też bardzo lubię. Jednak gdy muszę się nad czymś szczególnie skupić wolę pichcenie w ciszy :)
10. Czy jest jakaś kuchnia, którą chcielibyście spróbować?
Hm..może tajska?;)
11. Zioła świeże czy suszone?
Świeże :)






12 komentarzy:

  1. wygląda smacznie, świetnie wyrośnięta:) takiego połączenia smaków jeszcze nie jadłam w babce:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka świetnie wygląda, taka kształtna. Masz bardzo ładną foremkę. A składniki mówią, że jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak wiosennie i świątecznie z tą babą u Ciebie :) a o talencie już się nie rozpisuję :) znasz moje zdanie na ten temat

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie to już propozycja na święta Wielkanocne, także może skorzystam. :)
    Rzadko kiedy zabieram się za babki, częściej piekę te w wersji mini :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda pysznie :) Mi się taka babka zdecydowanie bardziej kojarzy z Wielkanocą niż Bożym Narodzeniem... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi zdecydowanie także:) Może wydawcom pomyliły się święta:D

      Usuń
  6. Babka pyszna, mogę kawałeczek? :)
    A rysunek bardzo misterny, świetnie by wyglądał jako motyw papeterii :) No proszę, może jednak narysujesz coś czasem dla nas? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I jabłuszko, i miód - frykasy serwujesz!

    OdpowiedzUsuń
  8. talent to Ty masz!:) ja plastycznie jestem noga:D a babka smakowita:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna babka! Świetny rysunek, ja nie mam totalnie ręki do takich rzeczy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen