15.4.14

Babka kokosowo- cytrynowa



 

Me, myself... and coffee:D A wieczorem może winko? ;)
Czasami dobrze jest spędzać czas w samotności hihi:) (no dobra, jeszcze muszę pozmywać, posprzątać i zrobić pranie... ale wszystko spokojnie;)) Z pieczeniem słodkości chyba póki co się wstrzymam bo po ostatnim "babkowym" maratonie nie możemy już patrzeć na słodkie. No ok, to ja nie mogę już patrzeć - M domaga się jakieś nowej babki :P Posmakowały skubanemu :P


To babka to jedna z lepszych jakie jadłam. Lekko cytrynowa z wyczuwalną nutą kokosową. Delikatna i puszysta. I wilgotna - czyli taka, jaką najbardziej lubię :) Właśnie przez ową wilgoć babka pozostaje długo świeża :) Idealnie nadaje się do po południowej herbatki :) Ładnie się prezentuje i dobrze się kroi. Trzeba jeszcze wymieniać więcej zalet? ;)


Składniki:
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 350 g mąki
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z pół cytryny
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka
Lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • mleko
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na miękki puch. Dodawać stopniowo po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami wsypywać do masy na przemian dolewając mleko. Na samym końcu dodać skórkę i sok z cytryny oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i piec w temperaturze 175 stopni przez godzinę i 5 minut (sprawdzić patyczkiem).
Z cukru pudru, odrobiny soku z cytryny i mleka przyrządzić lukier. Polać nim wystudzone ciasto i posypać je wiórkami kokosowymi.


A na koniec chciałabym się jeszcze rozwiać tajemnicę otrzymanej przeze mnie wczoraj przesyłki :) Otóż dostałam od sklepu zielonabazylia kilka produktów do przetestowania. Są to: dżem malinowo-żurawinowy, dżem jagodowy z czarną porzeczką i kilkanaście lodów na bazie czystych soków owocowych. Sklep ten zajmuje się sprzedażą zdrowej żywności:

 Nasz sklep ze zdrową żywnością to miejsce, w którym znajdują się wyłącznie produkty naturalne, całkowicie wolne od sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Wśród oferowanych przez nas produktów spożywczych znajdziesz, między innymi, odpowiednie dla wegan ksylitolowe cukierki i gumy do żucia, pyszne dżemy bez dodatku cukru i bez glutenu a także organiczne miody i mnóstwo innych słodkości. W naszym sklepie z ciekawym asortymentem zdrowej żywności są nawet pochodzące z dalekiej i egzotycznej Sumatry, całkowicie naturalne lody do zamrażania w domu marki Smooze. Wszystkie produkty dobraliśmy tak, żeby osoby, które chcą się zdrowiej odżywiać i poszukują żywności bez tak zwanej „chemii” znalazły u nas wiele nie tylko zdrowych, ale też mających ładne opakowania, interesujących i często gdzie indziej niedostępnych produktów naturalnych dla całej rodziny. Dlatego nasze produkty są naturalnie fajne. Zwykłe produkty znajdziesz w innych sklepach.


Przyznam, że miałam małe obawy co do tego typu produktów, ale po spróbowaniu lodów całkowicie poszły one w zapomnienie. Lody sa przepyszne! A już niebawem zabieram się za koncumpcje dżemów;)
Jeśli zaciekawił Was ten sklep to więcej informacji znajdziecie na ich stronie internetowej www.zielonabazylia.pl oraz na facebooku (klik).



12 komentarzy:

  1. to same dobrocie dostałaś :) babka ciekawa, ale ja coś za nimi nie jestem :) może dlatego, że jeszcze jakieś wyjątkowej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Póki co lody mi na prawdę smakowały :) A co do babek, ja lubię, ale nie są to moje "naj" ciasta. Za to M ostatnio ma taką fazę, że najlepiej cały czas jadłby tylko babki :D

      Usuń
  2. kokos i cytryna, tez duet brzmi smacznie! bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ma piękny kolor:)a połączenia kokosu z cytryną chyba nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kokos dodaje puszystości więc baba jest na pewno pyszna :) I piękna!

    Pozdrawiam świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. babeczka piękna wyszła, lubię kokos. :) Gratuluę współpracy. ;*

    OdpowiedzUsuń
  6. kokosu i cytryny jeszcze nie łączyłam, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne połączenie, jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedy jeść babki jak nie teraz? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię babkę cytrynowo - kokosową, sama taką robiłam, Twoja na dodatek wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie dziwię się, że tak Mu posmakowały bo wygląda pysznie ta babeczka :-)
    Życzę Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham takie babki, już zapisuję sobie przepis :) I kupuję winko ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen