Niedzielny spacer. Mijam grupkę dzieciaków trzymających w rękach jakąś pogryzmoloną kartkę. Owa "jakaś" kartka okazuje się być mapą skarbu, którego dzieciaki szukają.
Bezcenne uczucie móc jeszcze widzieć dzieci bawiące się w to samo, co ja w dzieciństwie.
Dzieci nie do końca jeszcze zdominowane przez komputery.
I naprawdę z pasją szukające tego skarbu...:)
To ciasto zauroczyło mnie swoją prostotą a przede wszytskim smakiem. Połączenie czerwonych porzeczek i kokosu w towarzystwie bezy to istny poemat :) Cóż więcej mogę dodać? Gorąco polecam ten wypiek :)
Źródło: zmodyfikowany przepis z Gotuj krok po kroku, nr 5/2014
Składniki na małą blaszkę:
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- 6 łyżek mleka
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
- 150 g cukru
- 50 g wiórków kokosowych
- 450 g czerwonych porzeczek
Białka ubić na sztywno. Partiami wsypać cukier i ubić na gładką i puszystą bezę. Wsypać kokos. Na samym końcu dodać porzeczki i delikatnie ze sobą połączyć, najlepiej za pomocą łyżki. Masę rozprowadzić na podpieczonym cieście i ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze przez następne 20 minut aż beza się zezłoci a na wierzchu powstaną czerwone kropelki (porzeczki puszczą sok).
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam właśnie takie ciasta a połączenie porzeczek i koksowa to raj dla podniebienia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńLubię porzeczki w cieście fajnie przelamują smak :)
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś na słodko :)
fakt, że takie dzieci to już rzadkość.. chociaż ja u siebie pod blokiem też ostatnio często słyszę bawiące się dzieciaki ;-)
OdpowiedzUsuńdużo się dzieje ostatnio u Ciebie w kuchni, co? :)
Porzeczki są cudowne w cieście, idealnie równoważą słodki smak ciasta. Dla mnie ciasto idealne:)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować ten przepis bo po składnikach widzę, że to pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńciągle jakieś ciacho, i jak tu z Tobą dbać o linię?
OdpowiedzUsuńa dzieci i takie zabawy to już faktycznie prawie na wymarciu.
Świetne ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
Uwielbiam ciasta z porzeczkami :) W szukanie skarbu to bym się pobawiła, najfajniejsza jest przecież przygoda :)
OdpowiedzUsuńPorzeczki i kokos bardzo się lubią, więc i to ciasto musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńZ kokosem w sam raz dla mnie! Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńA ta mała blacha to jaka?? :) 25 * 35 czy mniejsza??? Ciasto wygląda przepysznie. Właśnie myślę co by tu upichcić :D
OdpowiedzUsuńMoja blaszka miała wymiary 28x24 cm :)
UsuńPołączenie ciekawe. Takie jeszcze nie próbowałam, a składniki główne lubię oba :)
OdpowiedzUsuńNo nic tylko się zajadać, wspaniałe owocowe ciasto :)
OdpowiedzUsuń