13.7.14

Ciasto porzeczkowo-kokosowe


 

Niedzielny spacer. Mijam grupkę dzieciaków trzymających w rękach jakąś pogryzmoloną kartkę. Owa "jakaś" kartka okazuje się być mapą skarbu, którego dzieciaki szukają. 
Bezcenne uczucie móc jeszcze widzieć dzieci bawiące się w to samo, co ja w dzieciństwie. 
Dzieci nie do końca jeszcze zdominowane przez komputery.
I naprawdę z pasją szukające tego skarbu...:)


To ciasto zauroczyło mnie swoją prostotą a przede wszytskim smakiem. Połączenie czerwonych porzeczek i kokosu w towarzystwie bezy to istny poemat :) Cóż więcej mogę dodać? Gorąco polecam ten wypiek :)

Źródło: zmodyfikowany przepis z Gotuj krok po kroku, nr 5/2014

Składniki na małą blaszkę:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • 150 g cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 450 g czerwonych porzeczek
Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem i wlać mleko. Całość dokładnie połączyć. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopniu. Podpiec przez około 20 minut, aż góra ciasta nabierze złotego koloru.
Białka ubić na sztywno. Partiami wsypać cukier i ubić na gładką i puszystą bezę. Wsypać kokos. Na samym końcu dodać porzeczki i  delikatnie ze sobą połączyć, najlepiej za pomocą łyżki. Masę rozprowadzić na podpieczonym cieście i ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze przez następne 20 minut aż beza się zezłoci a na wierzchu powstaną czerwone kropelki (porzeczki puszczą sok).
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.




15 komentarzy:

  1. Uwielbiam właśnie takie ciasta a połączenie porzeczek i koksowa to raj dla podniebienia.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię porzeczki w cieście fajnie przelamują smak :)
    U mnie też dziś na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fakt, że takie dzieci to już rzadkość.. chociaż ja u siebie pod blokiem też ostatnio często słyszę bawiące się dzieciaki ;-)
    dużo się dzieje ostatnio u Ciebie w kuchni, co? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Porzeczki są cudowne w cieście, idealnie równoważą słodki smak ciasta. Dla mnie ciasto idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę wypróbować ten przepis bo po składnikach widzę, że to pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  6. ciągle jakieś ciacho, i jak tu z Tobą dbać o linię?
    a dzieci i takie zabawy to już faktycznie prawie na wymarciu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciasto! ; )
    Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasta z porzeczkami :) W szukanie skarbu to bym się pobawiła, najfajniejsza jest przecież przygoda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Porzeczki i kokos bardzo się lubią, więc i to ciasto musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z kokosem w sam raz dla mnie! Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ta mała blacha to jaka?? :) 25 * 35 czy mniejsza??? Ciasto wygląda przepysznie. Właśnie myślę co by tu upichcić :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Połączenie ciekawe. Takie jeszcze nie próbowałam, a składniki główne lubię oba :)

    OdpowiedzUsuń
  13. No nic tylko się zajadać, wspaniałe owocowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen