3.12.14

Zupa grzybowa z suszonych grzybów


Będąc w dalszym kręgu świątecznych przepisów zapraszam Was dzisiaj na zupę grzybową. Co dom, to inna tradycja świąteczna, także ta tycząca się przyrządzania określonych potraw. Zazwyczaj na świątecznym stole królują takie zupy jak barszcz z uszkami, zupa rybna czy właśnie zupa grzybowa. Ta ostatnia pojawia się u mnie w czasie Wigilii. A u Was jakie zupy wiodą prym? :)
Zatem - dzisiaj przepis na zupę grzybową z mojego rodzinnego domu. Na własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybkach :)


Składniki:
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1,5 marchewki
  • kawałek selera i pora
  • 1 pietruszka
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 litr wody
  • 2 duże łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • mąka*
Grzyby namoczyć na 2 godziny. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na złoto na oleju. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Namoczone wcześniej grzyby lekko odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić na mniejsze kawałki. Do cebuli dorzucić grzyby, pokrojone warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Chwilę razem wszystko przesmażyć po czym dolać 1 litr wody. Przykryć i gotować na średnim ogniu aż wszystkie składniki zmiękną. Zdjąć z ognia. Zupę zabielić śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem (jeśli będzie taka konieczność można również użyć przyprawy do zup.
*Zupę można także zagęścić mąką, jeśli preferujemy zupy o bardziej kremowej konsystencji.





6 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen