26.8.15

Spaghetti z kurczakiem, suszonymi pomidorami i groszkiem


Czasami trzeba udawać głupca, żeby inni nie zorientowali się, jakim możesz być dla nich zagrożeniem...
Myśl, która chodzi za mną od czasu do czasu...

Dawno nie było przepisu na makaron. Sama nie wiem dlaczego, ponieważ często gości u mnie na stole. Zazwyczaj w ekspresowych daniach. Takie jak dzisiejsze spaghetti. Minimum składników - maksimum smaku. Polecam nie tylko na szybki obiad :)


Składniki na 2 porcje:
  • 1 duża pierś z kurczaka (lub 2 małe)
  • 5-6 sztuk suszonych pomidorów
  • 1/2 puszki groszku
  • 3 łyżki śmietany
  • 250 g makaronu spaghetti
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy z suszonych pomidorów
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i podsmażyć kurczaka. Dodać pokrojone w kawałki suszone pomidory. Następnie dorzucić groszek. Wymieszać i chwilę ze sobą smażyć. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzić
 i dorzucić na patelnię. Wymieszać, tak aby makaron był oblepiony sosem. Podawać od razu.





14 komentarzy:

  1. nawet nie wiedziałam, że jest oliwa z suszonych pomidorów. Widziałam już i słyszałam o oliwie z truflami,ziołami, ale z suszonych pomidorów .....będzie czego szukać w sklepach. Dziękuję za pomysł na spaghetti . Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, nie musisz szukać, bowiem ta oliwa znajduje się w tym samym słoiczku co suszone pomidory (pomidorki są nimi zalane ) :)

      Usuń
  2. aaaa czyli oliwa z suszonymi pomidorami albo suszone pomidory w ...oliwie. Dziękuję za doprecyzowanie. Andula

    OdpowiedzUsuń
  3. To jeszcze pytanie a propos oliwy....... to , że z pierwszego tłoczenia i z oliwek to jasna sprawa, ale grecka, włoska czy hiszpańska jest najwartościowsza? A widziałaś gdzieś, kupiłaś bardzo gęstą oliwę, taką którą można jeść na ..... chlebie, a nie z chlebem. wiem od znajomych, że we włoskich oliwiarniach, które sprzedają produkty z własnych i we własnych tłoczarniach można kupić taki rarytas,przysmak. A u nas?Andula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybacz za to małe nieporozumienie, to ja powinnam doprecyzować w składnikach :) A co do oliwy to przyznam szczerze, że nie znam się na niej, więc nie będę się na jej temat wypowiadać i wprowadzać Ciebie i nikogo w błąd :* A oliwę, o którą się pytasz, szukałaś może w sklepach internetowych? Może w większych miastach są takie miejsca, gdzie można taką oliwę nabyć, jednak ja najpierw poszukałabym w internecie:) Albo poprosiłabym znajomych, którzy wybierają się na zagraniczny urlop:D Moja koleżanka rok temu przywiozła sobie oliwę z Grecji i bardzo ją sobie chwaliła :)

      Usuń
    2. udało się, kupiłam niefiltrowaną oliwę z pierwszego tłoczenia. Wygląda na gęściejszą od pozostałych. Jeszcze nie próbowałam.... ale pachnie wyśmienicie. Dziękuję za podpowiedzi.Pozdrawiam, Andula

      Usuń
  4. Bardzo lubię makarony i tak jak Ty nie zawsze każdy przepis pokażę. A dzisiejsza Twoja propozycja jest bardzo urozmaicona i smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda to zabójczo pysznie!

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie:
    kopytkowa.blogspot.com ( od września nowa odsłona bloga, na którą zapraszam wszystkich miłośników sztuki, designu i grafiki komputerowej )

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszne spaghetti! Narobiłeś mi smaku!

    OdpowiedzUsuń
  7. SUper, uwielbiam takie makarony! Nigdy nie wpadłam na to, żeby mięso usmażyć na oliwie z suszonych pomidorów - wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie makaronowe dania, zawsze są świetne, gdy nie mam dużo czasu na gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetyczne i to bardzo to spaghetti z kurczakiem;)

    OdpowiedzUsuń
  10. u mnie również często makaron gości i również nie wszystkie kombinacje sa na blogu :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen