17.12.15

Snikers


Witajcie kochani :) Jak Wam idą przygotowania do świąt? Jeśli jeszcze nie domknęliście ostatecznie listy świątecznego menu to polecam dopisać do niej to ciasto. Zapewniam, że nie pożałujecie :) Ciasto jest przepyszne! I już jeden kawałek wystarczy aby się najeść :) Do tego im dłużej postoi tym lepiej smakuje :) Karmel, orzechy, czekolada... to musi smakować :)


Snikers pojawił się również w najnowszym numerze naszego magazynu blogerek Życie ze Smakiem. Jeśli do tej pory nie przeglądaliście publikacji, to gorąco do tego zachęcam (klik).


Składniki:

Ciasto miodowe:
  • 5 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g masła
  • 4 jajka
  • 5 łyżek miodu
 Masa orzechowa:
  • 300 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
Krem:
  •  1 budyń waniliowy
  • 0,5 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g masła
Dodatkowo:
  • puszka masy kajmakowej
  • 100 g gorzkiej czekolady


Ciasto miodowe: wszystkie składniki ze sobą połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie się mocno kleić można podsypywać mąką, ale nie za dużo. Ciasto podzielić na 3 części. Dwie części wyłożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Najlepiej rozłożyć ciasto palcami, do wałka będzie się za mocno kleić. Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Na 3 placek wyłożyć masę orzechową i piec w tej samej temperaturze około 15 minut, aż orzechy się zrumienią. Wystudzić.

Masa orzechowa: miód, cukier, masło oraz sól włożyć do garnka i rozpuścić. Następnie wsypać posiekane orzechy włoskie i całość zagotować. Gorącą masę wyłożyć na ostatni placek.

Krem: z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na miękki puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i mieszać aż powstanie gładki krem.

Złożenie ciasta: Na spód blachy wyłożyć jeden placek miodowy. Rozsmarować na nim krem i przykryć drugim plackiem. Następnie rozsmarować masę kajmakową i przykryć ostatnim plackiem z orzechami. Wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć, najlepiej na całą noc. Następnego dnia zdjąć obciążenie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożyć do foliowego woreczka i zawiązać. Obciąć końcówkę i udekorować czekoladą ciasto.






7 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ciasto, uwielbiam snikersa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ci wyszło :) Uwielbiam snikersa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo ja tez niedługo będę robić snikersa, specjalne zamówienie dla brata na święta :D Twój wygląda przepysznie *.* Ja mam przepis bez masy kajmakowej, a i tak już jest megasłodki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda cudownie, prawdziwa ozdoba świątecznego stołu, no i jaka pyszna!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen