13.7.16

Fasolka szparagowa w pomidorach



Pewnie każdy z Was latem przyrządza fasolkę. Ja do tej pory robiłam ją albo z bułką tartą albo z sosem beszamelowym (klik). W tym roku postanowiłam przygotować fasolkę nieco inaczej. Buszując po internecie w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na wiele przepisów na fasolkę w pomidorach. I w ten sposób stworzyłam własną wersję, która tak posmakowała mojemu M, że teraz najchętniej jadałby tylko taką :)




 

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej (u mnie żółta i zielona)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor 
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 duże marchewki 
  • koperek 
  • sól, pieprz, cukier, veget
 
Fasolkę obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Podsmażyć na oleju aż się zrumieni. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i również przesmażyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dorzucić do cebuli. Pomidora pokroić w kostkę i również dodać do garnka. Następnie dołożyć koncentrat pomidorowy i całość smażyć aż pomidory się lekko rozpadną a marchewka zmięknie. Wówczas dodać ugotowaną fasolkę. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i vegetą i dokładnie ze sobą wymieszać. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.





14 komentarzy:

  1. Też mi się ta tradycyjna trochę znudziła, a ta z pomidorami jest pyszna <3 Pięknie Twoja wygląda, ja jeszcze zawsze pokruszone orzechy włoskie wrzucam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z orzechami jeszcze nie robiłam, dziękuję za pomysł :))

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. prosto i przepysznie - takie dania lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, też się teraz zajadam fasolką:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam fasolkę pod każdą postacią, z pomidorami też robiłam, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. W taki sposób jeszcze nie przyrzadzalam fasolki...

    OdpowiedzUsuń
  7. O Boska, o Królowo dziękuję za pomysły na ......moje obiady. Właśnie skonsumowaliśmy fasolkę w pomidorach. Niebo w gębie. Smakowało nam wyśmienicie. To kolejny przepis, który wykorzystałam z przyjemnością. Pozdrawiam serdecznie w oczekiwaniu na kolejne sposoby dogodzeniu kubkom smakowym , Andula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Andula, takie komentarze czytać to sama przyjemność! I radość, że głód Wasz został zaspokojony :D Służę kolejnymi przepisami w bardzo niedalekiej przyszłości ;) Pozdrawiam!! :))

      Usuń
  8. Wygląda pysznie!Takiej jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie!Takiej jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo fajna wersja fasolki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale musi pysznie smakować, super przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen