16.8.16

Bigos z cukinii



Bigos z cukinii robiłam już jakiś czas temu ale niebawem znowu go przyrządzę, ponieważ idealnie nadaje się, gdy w lodówce zalegają jakieś resztki jedzenia. A to kawałek pomidorka, a to troszkę mięsa z obiadu... a cukinii u mnie w tym roku pod dostatkiem, to i ona zawsze się znajdzie. Wszystko do jednego gara i obiad gotowy. Sezonowo, szybko i smacznie - czyli to, co najbardziej lubię :)


Składniki:
  • 2 duże cebule
  • 3 duże marchewki
  • 250 g wędliny (kiełbasa, resztki wędlin lub mięsa z obiadu)
  • 700 g cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu)
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz i vegeta 
  • 1 łyżka keczupu
  • koperek
Cebulę i marchewkę obrać. Cebulę posiekać w pióra a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wędlinę pokroić na kawałki. Cukinię obrać, wydrążyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać 1 łyżeczką soli i odstawić. W garnku roztopić margarynę i podsmażyć na złoto cebulę. Następnie dodać kiełbasę i chwilę przesmażyć. Dorzucić startą marchewkę i całość smażyć aż marchewka będzie al dente (można dolać kilka łyżek wody, jeśli będzie przywierać do dna). W następnej kolejności dodać koncentrat pomidorowy oraz cukinię. Smażyć, często mieszając, aż nadmiar wody odparuje a warzywa będą miękkie. Na końcu dodać keczup oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą. Posypać świeżo posiekanym koperkiem. Podawać z pieczywem.




8 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten bigos, zresztą wszystko co jest z cukinii!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mi 2 duże cukinie zalegają w koszu...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu zrobić ten bigosik, jadłam ostatnio u znajomej i był pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie próbowałam, ale wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno musi być pyszny, jeszcze nie robiłam, ale chętnie wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  6. cukinia rządzi:)
    u mnie wczoraj na obiad było leczo z cukinią:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen