24.1.17

Tarta z warzywami i serem feta



Mam dziś wybitnego lenia :D Dlatego słowem mojego dzisiejszego wstępu będzie milczenie:D
P.S. Zamówił już ktoś wiosnę? ;)


Pewnie kojarzycie tą tartę z reklamy znanych mrożonek. Tak jest - skusiłam się i postanowiłam przygotować to danie. I nie żałuję. Ta tarta to szybki, prosty a zarazem efektowny pomysł na obiad. I gorącą ją polecam :) Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno tez jest niczego sobie :)


Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie warzyw na patelnię - 450 g
  • 1/2 puszki groszku lub kukurydzy
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz, vegeta
  • szczypiorek
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty lub okrągłą blaszkę. Ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku przez 10 minut. Mieszankę warzywną podsmażyć na patelni i przyprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą i czosnkiem. Jajka wymieszać ze śmietaną i przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Warzywa rozłożyć na podpieczonym spodzie i zalać masą jajeczną. Na wierzch pokruszyć ser feta. Ponownie włożyć do piekarnika na 20-25 minut, aż całość się zetnie. Gotową tartę posypać posiekanym szczypiorkiem.





9 komentarzy:

  1. wygląda apetycznie..... tylko ten..... śnieg na górze!!!!! A Ty przecież zamawiasz wiosnę! . Danie przypomina mi pizzę z ..... ziemniakami. Oba dania pyszne. Smak pizzy z ziemniakami znam, teraz spróbuję tarty z warzywami. Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąż jak ją zobaczył też najpierw stwierdził, że to pizza :D No trochę przyznam Wam rację - może dlatego, że użyłam okrągłej formy, a nie takiej falowanej jak do tarty. Co do śniegu, to następnym razem zamienię go na ten w kolorze żółtym jak słońce :D Pozdrawiam Cię, moja wierna czytelniczko :*

      Usuń
    2. uwielbiam Twoje przepisy okraszone równie smacznymi zdjęciami. Jak nie skuszę się na realizację przepisu, przynajmniej najem się patrząc na fotki i ..... nie tyję :)). Andula

      Usuń
  2. Lubię takie wytrawne połączenia, ale na co dzien raczej wybieram "tartowe" spody. niemniej wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda Twoja tarta :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę kawałeczek, bardzo proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam kiedyś u znajomych coś takiego i mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczna i kolorowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię wytrawne tarty :) kawałek podany w towarzystwie sałatki w zupełności mi wystarczy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen