poniedziałek, 19 czerwca 2017

Ciasto z truskawkami bez pieczenia




Czerwcowe czerwone pole.
Czerwona bluzka w kropeczki.
Koszyk czerwonych truskawek. 


To ciasto z truskawkami jest niemal identyczne jak znany wszystkim 3-bit z tą różnicą, że zamiast masy kajmakowej jest warstwa truskawkowa. Postanowiłam je zrobić, bo jakoś specjalnie nie chciało mi się uruchamiać piekarnia. A efekt? Jak sami widzicie - wspaniały. Ciasto smakuje wyśmienicie, ładnie wygląda i dobrze się kroi. Sekretem jest, aby spędziło kilka godzin w lodówce, wówczas nabiera wszystkich poprzednio wymienionych cech. Gorąco polecam w sezonie truskawkowym.


Blaszka 25x30 cm

Składniki:

Krem waniliowy:
  • 2 budynie waniliowe
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 250 g masła
Masa truskawkowa:
  • 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2-3 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 2 duże opakowania herbatników
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Krem waniliowy: Z podanych składników ugotować budyń i odstawić go do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Całość ucierać aż powstanie gładki krem.

Masa truskawkowa: Truskawki zmiksować ze sobą na gładkie puree. Następnie dodać cukier i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na spodzie warstwę herbatników. Jeśli trzeba, niektóre dociąć aby cały spód był nimi wyłożony. Na herbatniki wyłożyć krem i równo go rozprowadzić. Najlepiej nakładać go sobie po łyżce i delikatnie rozprowadzać. Na krem nakładamy ponownie warstwę herbatników postępując podobnie jak ze spodnią warstwą. Ciasto wstawić do lodówki. Gdy masa truskawkowa zacznie tężeć wylać ją na wcześniej schłodzone ciasto. Poukładać kolejną warstwę herbatników i ponownie wstawić do lodówki, aż masa truskawkowa stężeje. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce czekoladę. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej jak postoi kilka godzin, wówczas herbatniki zmiękną, wszystkie warstwy dobrze stężeją a ciasto będzie się ładnie kroiło.







4 komentarze:

  1. Ciasto z gatunku "pyszne i wszystkim smakuje, a nie męczy" ;)) Cudo! :) I można poeksperymentować ze smakami w zależności od sezonu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! I na pewno tak samo smakuje.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super ciacho, które nie będzie za słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo bez pieczenia, coś dla mnie ;)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...