13.6.17

Crumble z truskawkami


 

Im bardziej Tobie układa się życie tym bardziej Ci najbardziej Tobie życzliwi życzą Ci wszystkiego najgorszego. Brzmi znajomo? :P


Ostatnio lubuję się w ekspresowych posiłkach. I deserach. W ekspresowym tempie również ale nie o tym teraz mowa. Pojawił się w końcu sezon na moje ukochane truskawki. No i prosiło się aż żeby wykorzystać je do deseru. Wybrałam crumble. Głównie dlatego, że chciałam wykorzystać resztki dwóch rodzajów mąki, które zalegały mi w szafce. Dorzuciłam płatki owsiane, kilka truskawek i gotowe :) Polecam podawać jeszcze ciepłe, np. z kulką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany :)


Składniki na 2 porcje:
  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g mąki pełnoziarnistej
  • 40 g brązowego cukru
  • 40 g masła
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 200 g truskawek
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w ćwiartki (mniejsze na połówki). Rozkładamy do dwóch naczyń do zapiekania (lub do jednego większego) i posypujemy z wierzchu szczyptą brązowego cukru. Resztę składników szybko zagniatamy. Powstałą kruszonkę rozdzielamy równo na truskawki i lekko dociskamy. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 30 minut. Podajemy ciepłe. 





5 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen