18.5.18

Naleśniki z farszem z młodej kapusty



Nie lubię ludzi, którzy nie potrafią wziąć odpowiedzialności za swoje słowa. Jeśli coś komuś obiecuję lub się z kimś umawiam, staram się dotrzymać słowa lub chociaż uprzedzić, że mnie nie będzie. Owszem, zdarzają się sytuacje, w których trudno jest nawiązać kontakt, jeśli jednak wiem, że owe działania są podyktowane zwykłym olewactwem, to się we mnie gotuje. Może dlatego, że jestem osobą zorganizowaną i lubię mieć wszystko dobrze zaplanowane (kto ma napięty grafik ten wie, jak bardzo się to przydaje) i oczekuję tego również od innych. Hm... czy to zbyt wiele?


Młoda kapusta jest moim zdaniem, na tyle pyszna, że postanowiłam dodać ją również do naleśników, i nie ograniczać się tylko w dodawaniu jej do zupy czy podawania jako dodatku do mięsa. Wyszło pysznie. Coś innego niż dotychczas a jednocześnie prosto.


Składniki na 10 naleśników:

Naleśniki:
  • 2 jajka
  • 300 ml wody
  • 300 ml mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
Farsz z młodą kapustą:
  • 1/2 małej główki młodej kapusty
  • 350 g pieczarek
  • 100 g  wędzonego boczku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier
  • świeży koperek, świeży tymianek

Naleśniki: Składniki zmiksować ze sobą na gładkie ciasto. Usmażyć naleśniki.

Farsz: Młodą kapustę pokroić, ugotować i odcedzić. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę i smażyć aż się zrumieni i wytopi się z niego część tłuszczu. Dodać do boczku pieczarki i je usmażyć. Następnie dodać ugotowaną kapustę i koncentrat pomidorowy. Doprawić nieco solą i niewielką ilością pieprzu. Całość dusić na średnim ogniu przez kilka minut aż składniki się przegryzą. Na koniec dodać świeżo posiekany koperek, trochę świeżego tymianku (jeśli mamy) i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowym farszem przekładamy naleśniki.






5 komentarzy:

  1. Masz rację, w tym co piszesz o poczuciu odpowiedzialności za własne słowa.
    A naleśniki zrobiłaś bardzo apetyczne. Lubię kapustę młodą i jem tak często jak się da. W naleśnikach też spróbuję :)
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego jeszcze nie próbowałam.....farsz z młodej kapusty. Wyobrażam już sobie ten smak. I ja również zgadzam się z Twoim zdaniem w sprawie braku odpowiedzialności za słowa, czyny niektórych osób. Smutne i jakie krzywdzące osoby słowne. Pozdrawiam, Andula
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na farsz do naleśników, wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł na wykorzystanie kapusty jako farsz! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Młoda kapusta w naleśnikach? Apetyczny wiosenny przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen