24.5.18

Torcik rabarbarowo-śmietankowy z migdałową kruszonką



Dosyć późna jak na mnie pora pisania posta, jednak chciałam koniecznie podzielić się z Wami przepisem na to pyszne ciasto. W sobotę Dzień Matki i dlatego jest to dobra okazja, aby je upiec. Póki jest jeszcze rabarbar. Bo ja już zaczynam szaleć z moimi ukochanymi truskawkami :D


Ciasto zniknęło w jeden dzień. Nie dziwię się, gdyż jest po prostu pyszne. Lekki biszkopt, wyraźna kwaskowa masa rabarbarowa, słodka śmietanka i chrupiąca kruszonka na samym wierzchu. Obłęd.


Nie będę się zbyt długo rozwodzić nad tym ciastem. Mam nadzieję, że nie tylko smakowo ale i wizualnie skusiłam Was na to ciacho. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony (klik), jednak wprowadziłam kilka zmian.


Tortownica 26 cm

Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa rabarbarowa:
  • 600 g rabarbaru (waga po obraniu)
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 100 g cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki cukru
Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
Migdałowa kruszonka:
  • kawałki biszkoptu
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru cukru
  • 50 g masła

Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Biała ubić na sztywno. Porcjami wsypywać cukier i ubijać, aż powstanie gładka i lśniąca beza. Wówczas dodać żółtka. Na samym końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie ze sobą wymieszać. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarnik nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Gdy biszkopt lekko przestygnie, wyjąć go z formy i zdjąć papier. Z zimnego ciasta za pomocą łyżeczki zeskrobać wierzchnią warstwę biszkoptu (można więcej ze środka, zostawiając boki, które przytrzymają nadzienie). Okruszki odstawić na bok.

Masa rabarbarowa: Obrany i pokrojony na równe kawałki rabarbar zagotować w garnku z sokiem jabłkowym i 100 g cukru, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Budynie śmietankowe rozpuścić w 100 ml wody oraz wymieszać z 2 łyżkami cukru. Wlać je do gotującego się rabarbaru i zagotować. Masę przestudzić. Gdy będzie letnia i dosyć gęsta wyłożyć ją na biszkopt i pozostawić do wystudzenia oraz stężenia.

Masa śmietankowa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Rozsmarować na masie rabarbarowej i włożyć do lodówki.

Migdałowa kruszonka: Wszystkie składniki umieścić na patelni i na małym ogniu podsmażać, aż staną się sypkie i chrupkie (cukier i masło powinny się rozpuścić i lekko skarmelizować). Należy przy tym uważnie jej pilnować, aby się nie spaliła. Wystudzoną kruszonką posypać wierzch ciasta.








6 komentarzy:

  1. Wyrażę się krótko: WSPANIAŁY. Świetny przepis, torcik pięknie wygląda. Tylko się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny przepis, skuszę się weekendowo . Ciasto apetycznie wygląda w Twojej fotograficznej aranżacji.Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  3. PS. Rewelacyjny pomysł z wydłubanym biszkoptem. Ciasto można nazwać:rabarbarowa dłubanka, Andula

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, bardzo lubię ciasta z rabarbarem <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny, uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen