Dosyć późna jak na mnie pora pisania posta, jednak chciałam koniecznie podzielić się z Wami przepisem na to pyszne ciasto. W sobotę Dzień Matki i dlatego jest to dobra okazja, aby je upiec. Póki jest jeszcze rabarbar. Bo ja już zaczynam szaleć z moimi ukochanymi truskawkami :D
Ciasto zniknęło w jeden dzień. Nie dziwię się, gdyż jest po prostu pyszne. Lekki biszkopt, wyraźna kwaskowa masa rabarbarowa, słodka śmietanka i chrupiąca kruszonka na samym wierzchu. Obłęd.
Nie będę się zbyt długo rozwodzić nad tym ciastem. Mam nadzieję, że nie tylko smakowo ale i wizualnie skusiłam Was na to ciacho. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony (klik), jednak wprowadziłam kilka zmian.
Tortownica 26 cm
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g rabarbaru (waga po obraniu)
- 250 ml soku jabłkowego
- 100 g cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 100 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- kawałki biszkoptu
- 50 g mielonych migdałów
- 2 łyżki cukru cukru
- 50 g masła
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Biała ubić na sztywno. Porcjami wsypywać cukier i ubijać, aż powstanie gładka i lśniąca beza. Wówczas dodać żółtka. Na samym końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie ze sobą wymieszać. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarnik nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Gdy biszkopt lekko przestygnie, wyjąć go z formy i zdjąć papier. Z zimnego ciasta za pomocą łyżeczki zeskrobać wierzchnią warstwę biszkoptu (można więcej ze środka, zostawiając boki, które przytrzymają nadzienie). Okruszki odstawić na bok.
Masa rabarbarowa: Obrany i pokrojony na równe kawałki rabarbar zagotować w garnku z sokiem jabłkowym i 100 g cukru, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Budynie śmietankowe rozpuścić w 100 ml wody oraz wymieszać z 2 łyżkami cukru. Wlać je do gotującego się rabarbaru i zagotować. Masę przestudzić. Gdy będzie letnia i dosyć gęsta wyłożyć ją na biszkopt i pozostawić do wystudzenia oraz stężenia.
Masa śmietankowa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Rozsmarować na masie rabarbarowej i włożyć do lodówki.
Migdałowa kruszonka: Wszystkie składniki umieścić na patelni i na małym ogniu podsmażać, aż staną się sypkie i chrupkie (cukier i masło powinny się rozpuścić i lekko skarmelizować). Należy przy tym uważnie jej pilnować, aby się nie spaliła. Wystudzoną kruszonką posypać wierzch ciasta.
Wyrażę się krótko: WSPANIAŁY. Świetny przepis, torcik pięknie wygląda. Tylko się zajadać :)
OdpowiedzUsuńcudowny przepis, skuszę się weekendowo . Ciasto apetycznie wygląda w Twojej fotograficznej aranżacji.Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńPS. Rewelacyjny pomysł z wydłubanym biszkoptem. Ciasto można nazwać:rabarbarowa dłubanka, Andula
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda to ciasto <3
OdpowiedzUsuńPyszności, bardzo lubię ciasta z rabarbarem <3
OdpowiedzUsuńPyszny, uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuń